Besedo Alah lahko uporabljajo le muslimani

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Malezijsko prizivno sodišče je razsodilo, da lahko samo muslimani uporabljajo besedo Alah, ko se nanaša na boga.
Oglej si celoten članek

S tem je potrdilo prepoved malezijske vlade, da se beseda ne sme uporabljati v katoliškem tisku in publikacijah. Prizivno sodišče je tako odločilo nasprotno kot nižjestopenjsko sodišče.

"Uporaba besede Alah ni sestavni del krščanske vere, zato menimo, da ni utemeljenih razlogov, da vztrajajo pri uporabi besede v svoji publikaciji," se je glasila razsodba, ki jo je prebral sodnik Mohamed Apandi.

Razsodba se nanaša na pritožbo malezijskega katoliškega tednika Herald, ki se je leta 2009 pritožil, da je vladna prepoved uporabe besede Alah v tedniku, ki ga izdajajo v malajščini, protiustavna. Založnik Heralda je že napovedal pritožbo na malezijsko vrhovno sodišče.

"Naša presoja je, da prepoved ne krši nobenih ustavnih pravic," so danes o ustavnosti prepovedi razsodili sodniki.

Spor je izbruhnil leta 2009, ko je notranje ministrstvo zagrozilo, da bo Heraldu odvzelo dovoljenje za izdajanje, ker je uporabljal besedo Alah. Katoliška cerkev je vložila tožbo, nižjestopenjsko sodišče pa je Cerkvi še isto leto ugodilo.

Razsodba nižjestopenjskega sodišča pa je na začetku leta sprožila serijo napadov z molotovkami in kamenjem, predvsem na cerkve, kar je povečalo skrbi o širjenju medverskih konfliktov v Maleziji.

Urednik Heralda Lawrence Andrew je današnjo sodbo označil za pomanjkljivo, saj da besedo Alah v malajski različici Biblije že več desetletij uporabljajo brez težav. Nekatere opazovalce pa skrbi, da bo prepoved doletela tudi Biblije v malajščini.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.