Svet
11 ogledov

Besedo Alah lahko uporabljajo le muslimani

muslimani Alah Malezija Reuters
Malezijsko prizivno sodišče je razsodilo, da lahko samo muslimani uporabljajo besedo Alah, ko se nanaša na boga.

S tem je potrdilo prepoved malezijske vlade, da se beseda ne sme uporabljati v katoliškem tisku in publikacijah. Prizivno sodišče je tako odločilo nasprotno kot nižjestopenjsko sodišče.

"Uporaba besede Alah ni sestavni del krščanske vere, zato menimo, da ni utemeljenih razlogov, da vztrajajo pri uporabi besede v svoji publikaciji," se je glasila razsodba, ki jo je prebral sodnik Mohamed Apandi.

Razsodba se nanaša na pritožbo malezijskega katoliškega tednika Herald, ki se je leta 2009 pritožil, da je vladna prepoved uporabe besede Alah v tedniku, ki ga izdajajo v malajščini, protiustavna. Založnik Heralda je že napovedal pritožbo na malezijsko vrhovno sodišče.

"Naša presoja je, da prepoved ne krši nobenih ustavnih pravic," so danes o ustavnosti prepovedi razsodili sodniki.

Spor je izbruhnil leta 2009, ko je notranje ministrstvo zagrozilo, da bo Heraldu odvzelo dovoljenje za izdajanje, ker je uporabljal besedo Alah. Katoliška cerkev je vložila tožbo, nižjestopenjsko sodišče pa je Cerkvi še isto leto ugodilo.

Razsodba nižjestopenjskega sodišča pa je na začetku leta sprožila serijo napadov z molotovkami in kamenjem, predvsem na cerkve, kar je povečalo skrbi o širjenju medverskih konfliktov v Maleziji.

Urednik Heralda Lawrence Andrew je današnjo sodbo označil za pomanjkljivo, saj da besedo Alah v malajski različici Biblije že več desetletij uporabljajo brez težav. Nekatere opazovalce pa skrbi, da bo prepoved doletela tudi Biblije v malajščini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.