Bi tudi nune prisilili, da se slečejo?

Foto: tw
Foto: tw
Potem ko se je na Twitterju pojavil posnetek, ki prikazuje francoske policiste ob kaznovanju muslimanke, ki je na plaži v Nici nosila tradicionalna muslimanska oblačila, so se na družabnih omrežjih razplamtele debate o primeru.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali, štirje oboroženi policisti so na plaži v Nici od muslimanke, ki je nosila ruto (hidžab) in tuniko z dolgimi rokavi iste barve, zahtevali, da oblačila odvrže, pri čemer so nekateri ostali obiskovalci plaže začeli policistom ploskati in ženski vzklikati, naj izgine domov. Prepoved, ki velja do konca poletja, in ki jo je po terorističnih napdih uvedlo 15 francoskih turističnih mest, določa, da so na plažah prepovedana oblačila, "ki niso spoštljiva do splošnih navad in sekularizma".


Na Twitterju se še danes številni komentatorji zgražajo nad postopki policije, pri čemer uporabljajo hashtag #BurkiniBan. (Burkini je izpeljanka iz besed burka in bikini, gre za kopalke, zasnovane za muslimanke.)

"Oboroženi policisti so žensko prisilili, da sleče oblačila. Kateri del stavka vam je v redu?" se sprašuje komentatorka na Twitterju. "Nisi feminist, če se odločiš braniti le del ženskih pravic," dodaja drugi komentator.


Številni uporabniki Twitterja so opozorili tudi na licemerstvo pristojnih na jugu Francije, ki so uvedli prepoved uporabe tradicionalnih oblačil musmimankam, pri čemer izpostavljajo, da taisti ljudje nimajo prav nobenih težav s častnimi sestrami, nunami na plažah. "Francija je polna redovnic. Kolikor vidim, jih nihče ne sili, da se na plaži slečejo," izpostavlja komentatorka na Twitterju.

Pojav tako imenovane moralne policije, ki nadzira ženske kopalne kostime sicer ni novost; v dvajsetih letih prejšnjega stoletja so policisti pregledovali dolžino ženskih kopalk in kaznovali tiste, ki so pokazale za tiste čase preveč gole kože.

 dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 14:50 26. Avgust 2016.

    prinesli so jih iz Indije. indijci Borute.

  • 12:42 26. Avgust 2016.

    Borut, morda pa si glup ti. V Evropi (še) ne, drugje pa.

  • 09:59 26. Avgust 2016.

    Spet se lomi spopad civilizacij na zenskih hrbtih. nekateri mozje silijo svoje zene, da bi provocirali. nekaterim je tako udobno, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.