Svet
103 ogledov

Bi tudi nune prisilili, da se slečejo?

Nica tw
Potem ko se je na Twitterju pojavil posnetek, ki prikazuje francoske policiste ob kaznovanju muslimanke, ki je na plaži v Nici nosila tradicionalna muslimanska oblačila, so se na družabnih omrežjih razplamtele debate o primeru.

Kot smo že poročali, štirje oboroženi policisti so na plaži v Nici od muslimanke, ki je nosila ruto (hidžab) in tuniko z dolgimi rokavi iste barve, zahtevali, da oblačila odvrže, pri čemer so nekateri ostali obiskovalci plaže začeli policistom ploskati in ženski vzklikati, naj izgine domov. Prepoved, ki velja do konca poletja, in ki jo je po terorističnih napdih uvedlo 15 francoskih turističnih mest, določa, da so na plažah prepovedana oblačila, "ki niso spoštljiva do splošnih navad in sekularizma".


Na Twitterju se še danes številni komentatorji zgražajo nad postopki policije, pri čemer uporabljajo hashtag #BurkiniBan. (Burkini je izpeljanka iz besed burka in bikini, gre za kopalke, zasnovane za muslimanke.)

"Oboroženi policisti so žensko prisilili, da sleče oblačila. Kateri del stavka vam je v redu?" se sprašuje komentatorka na Twitterju. "Nisi feminist, če se odločiš braniti le del ženskih pravic," dodaja drugi komentator.


Številni uporabniki Twitterja so opozorili tudi na licemerstvo pristojnih na jugu Francije, ki so uvedli prepoved uporabe tradicionalnih oblačil musmimankam, pri čemer izpostavljajo, da taisti ljudje nimajo prav nobenih težav s častnimi sestrami, nunami na plažah. "Francija je polna redovnic. Kolikor vidim, jih nihče ne sili, da se na plaži slečejo," izpostavlja komentatorka na Twitterju.

Pojav tako imenovane moralne policije, ki nadzira ženske kopalne kostime sicer ni novost; v dvajsetih letih prejšnjega stoletja so policisti pregledovali dolžino ženskih kopalk in kaznovali tiste, ki so pokazale za tiste čase preveč gole kože.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • sprehajalec 14:50 26.avgust 2016.

    prinesli so jih iz Indije. indijci Borute.

  • Smehljaj 12:42 26.avgust 2016.

    Borut, morda pa si glup ti. V Evropi (še) ne, drugje pa.

  • jakec1575 09:59 26.avgust 2016.

    Spet se lomi spopad civilizacij na zenskih hrbtih. nekateri mozje silijo svoje zene, da bi provocirali. nekaterim je tako udobno, ker ni treb razmisljati prevec, kaj obleci. Enaciti neoprem, nune in burke je zelo nenatančno. Eno so bozje izbranke device, ...prikaži več eno je obleka za hladno morje, eno pa je drugo versko prepricanje , ki za 5 korakov bolj ponizuje zenske od krscanstva. Mi smo sekularna potrosnikas druzba. zdrava mera kompromisa ja, uveljavljanje svoje sile pa ne. to izjavljam, kot zagovornik pomoci beguncem. o burkinijih naceloma nimam mnenja. burke pa so zalitev nasega nacina zivljenja. Zal je begunstvo vedno bolj okoljsko, zato ljudi ne moremo nekam poslat, ker tezijo s to svojo hebeno vero. kerokoli. in to v 21 st.