Biden povečuje prednost, Trumpa prehitel v Pensilvaniji

Foto: Epa Volitve v ZDA Foto: Epa Volitve v ZDA Foto: Epa Volitve v ZDA Foto: Epa Volitve v ZDA Foto: Epa Volitve v ZDA Foto: Epa Volitve v ZDA
Glede na projekcije ima trenutno najmanj 253 elektorskih glasov, Trump pa 214.
Oglej si celoten članek

Kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sporočila, da predsedniških volitev še ni konec. Njegov demokratski tekmec Joe Biden je sicer glede na projekcije ameriških medijev vse bližje zmagi. Ga pa ni še noben medij razglasil za zmagovalca.

"Teh volitev še ni konec," je v izjavi za javnost sporočil predstavnik Trumpove kampanje Matt Morgan. "Lažne napovedi zmage Josepha Bidna temeljijo na rezultatih štirih zveznih držav, ki so še daleč od končnih," je poudaril.

Svet Biden diha za ovratnik Trumpu, ta grozi s sodiščem

Foto: Epa Volitve v ZDA

Glede Pensilvanije, kjer je Biden po poročanju ameriških medijev pred nekaj urami prevzel vodstvo, je dejal, da tam prihaja do številnih nepravilnosti. Med drugim njihovi opazovalci nimajo resničnega dostopa do štetja glasovnic.

Štetje glasovnic spremljajo v obeh taborih

Državna sekretarka te zvezne države Kathy Boockvar je v četrtek zatrdila, da štetje glasovnic spremljajo predstavniki obeh taborov.

Foto: Epa Volitve v ZDA

Biden vodi tudi v Georgii, za katero je Morgan zatrdil, da "se bodo zagotovo našle neveljavne glasovnice". Dodal je, da bo tam prišlo do ponovnega štetja glasovnic in da bo na koncu slavil Trump.

Iz ameriške zvezne države Georgia do sporočili, da bodo še enkrat prešteli glasove, oddane na torkovih predsedniških volitvah. "Pri tako majhni razliki bo v Georgii ponovno štetje glasov," je novinarjem v Atlanti povedal državni sekretar te zvezne države Brad Raffensperger. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic Biden pred Trumpom v Georgii, ki ima 16 elektorskih glasov, vodi za okoli 1600 glasov. Demokrat jih je prejel 2.450.117, republikanec pa 2.448.538.

Aktualni predsednik bo po mnenju njegove kampanje slavil tudi v Arizoni, ki jo je več ameriških medijev že pripisalo demokratu.

Glede Nevade, kjer je Biden po doslej preštetih glasovnicah prav tako v prednosti pred Trumpom, pa je Morgan dejal, da "je bilo tam na tisoče glasovnic po pošti oddanih nepravilno".

Za zmago je potrebnih 270 glasov

Glede na projekcije ima demokratski kandidat trenutno najmanj 253 elektorskih glasov, Trump pa 214. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov. Če bo Biden zmagal v Pensilvaniji, Arizoni, Georgii in Nevadi, bo imel na koncu 306 od 538 glasov. Natančno toliko jih je pred štirimi leti osvojil Trump v boju s Hillary Clinton.

Foto: Epa Volitve v ZDA

Biden je po številu glasov v Pensilvaniji prehitel Trumpa. Štetje glasov v tej zvezni državi, ki je ena ključnih za zmago na predsedniških volitvah, se sicer še nadaljuje, a Biden je na dobri poti, da osvoji predsedniški mandat.

Prednost Trumpa hitro kopni

Trump je na začetku v Pensilvaniji vodil, a je njegova prednost, ko so začeli šteti glasovnice, prispele po pošti, začela hitro kopneti. Večina tistih, ki so glasovali po pošti, je namreč demokratov.

Foto: Epa Volitve v ZDA

Vodi tudi v Georgii, zmaga se mu obeta v Nevadi in Arizoni. Biden je danes že pred tem Trumpa prehitel tudi v Georgii, zmaga se mu obeta še v Nevadi in Arizoni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.