Svet
2550 ogledov

Biden povečuje prednost, Trumpa prehitel v Pensilvaniji

Volitve v ZDA
1/6
Epa
Glede na projekcije ima trenutno najmanj 253 elektorskih glasov, Trump pa 214.

Kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sporočila, da predsedniških volitev še ni konec. Njegov demokratski tekmec Joe Biden je sicer glede na projekcije ameriških medijev vse bližje zmagi. Ga pa ni še noben medij razglasil za zmagovalca.

"Teh volitev še ni konec," je v izjavi za javnost sporočil predstavnik Trumpove kampanje Matt Morgan. "Lažne napovedi zmage Josepha Bidna temeljijo na rezultatih štirih zveznih držav, ki so še daleč od končnih," je poudaril.

Donald Trump Svet Biden diha za ovratnik Trumpu, ta grozi s sodiščem

Volitve v ZDA | Avtor: Epa Epa

Glede Pensilvanije, kjer je Biden po poročanju ameriških medijev pred nekaj urami prevzel vodstvo, je dejal, da tam prihaja do številnih nepravilnosti. Med drugim njihovi opazovalci nimajo resničnega dostopa do štetja glasovnic.

Štetje glasovnic spremljajo v obeh taborih

Državna sekretarka te zvezne države Kathy Boockvar je v četrtek zatrdila, da štetje glasovnic spremljajo predstavniki obeh taborov.

Volitve v ZDA | Avtor: Epa Epa

Biden vodi tudi v Georgii, za katero je Morgan zatrdil, da "se bodo zagotovo našle neveljavne glasovnice". Dodal je, da bo tam prišlo do ponovnega štetja glasovnic in da bo na koncu slavil Trump.

Iz ameriške zvezne države Georgia do sporočili, da bodo še enkrat prešteli glasove, oddane na torkovih predsedniških volitvah. "Pri tako majhni razliki bo v Georgii ponovno štetje glasov," je novinarjem v Atlanti povedal državni sekretar te zvezne države Brad Raffensperger. Po 99 odstotkih preštetih glasovnic Biden pred Trumpom v Georgii, ki ima 16 elektorskih glasov, vodi za okoli 1600 glasov. Demokrat jih je prejel 2.450.117, republikanec pa 2.448.538.

Aktualni predsednik bo po mnenju njegove kampanje slavil tudi v Arizoni, ki jo je več ameriških medijev že pripisalo demokratu.

Glede Nevade, kjer je Biden po doslej preštetih glasovnicah prav tako v prednosti pred Trumpom, pa je Morgan dejal, da "je bilo tam na tisoče glasovnic po pošti oddanih nepravilno".

Za zmago je potrebnih 270 glasov

Glede na projekcije ima demokratski kandidat trenutno najmanj 253 elektorskih glasov, Trump pa 214. Za zmago je potrebnih 270 elektorskih glasov. Če bo Biden zmagal v Pensilvaniji, Arizoni, Georgii in Nevadi, bo imel na koncu 306 od 538 glasov. Natančno toliko jih je pred štirimi leti osvojil Trump v boju s Hillary Clinton.

Volitve v ZDA | Avtor: Epa Epa

Biden je po številu glasov v Pensilvaniji prehitel Trumpa. Štetje glasov v tej zvezni državi, ki je ena ključnih za zmago na predsedniških volitvah, se sicer še nadaljuje, a Biden je na dobri poti, da osvoji predsedniški mandat.

Prednost Trumpa hitro kopni

Trump je na začetku v Pensilvaniji vodil, a je njegova prednost, ko so začeli šteti glasovnice, prispele po pošti, začela hitro kopneti. Večina tistih, ki so glasovali po pošti, je namreč demokratov.

Volitve v ZDA | Avtor: Epa Epa

Vodi tudi v Georgii, zmaga se mu obeta v Nevadi in Arizoni. Biden je danes že pred tem Trumpa prehitel tudi v Georgii, zmaga se mu obeta še v Nevadi in Arizoni.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.