Blizu meje aretirali dva begunca

Foto: EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Foto: EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Avstrijska policija je prijela dva mladoletna prosilca za azil iz Sirije, ki sta osumljena, da sta povezana s terorističnimi organizacijami.
Oglej si celoten članek

Brata, stara stara 16 in 18 let, so prijeli  v begunskem taborišču na območju Lipnice blizu meje s Slovenijo.

V priporu v Gradcu

Mlajši, 16-letnik je osumljen članstva v Islamski državi, medtem ko naj bi bil njegov starejši brat pripadnik islamistične milice Ahrar al Šam. Njunih imen avstrijske oblasti javnosti niso posredovale. Trenutno se nahajata v preiskovalnem priporu v Gradcu. 

Oba sta se izdajala za sirska begunca, njuni aretaciji pa bosta verjetno še bolj razgreli razpravo v Avstriji o varnosti, saj se oblasti bojijo, da bi skrajneži lahko izkoristili pretok beguncev za vstop v Evropo. 

Na Policiji nam na vprašanje, ali sta moška potovala preko slovenskega ozemlja, niso odgovorili. "Po do sedaj opravljenem preverjanju lahko povemo, da o prijetju nismo bili obveščeni s strani avstrijskih varnostnih organov," pojasnjuje Drago Menegalija z GPU. 

Dve aretaciji tudi v Salzburgu

Prejšnji teden je avstrijska policija prijela dve osebi v begunskem centru v Salzburgu, ki sta osumljeni, da sta bili vpleteni v teroristične napade v Parizu 13. novembra. 

Za ta primer je po besedah Menegalije steklo operativno sodelovanje z avstrijskimi organi in izmenjava podatko, ki pa še nista zaključena. "Zato vam več podatkov ne moremo posredovati," pojasnjuje Menegalija.

Moška sta po poročanju medijev prišla iz Afganistana in Alžirije, v Evropo pa sta vstopila s ponarejenima potnima listoma preko Lesbosa in Grčije, v skupini ljudi, ki je bila vpletena v napade. 

Za vsaj dva pripadnika teroristične celice, ki je v Parizu ubila 130 ljudi, je znano, da sta v Evropo vstopila preko Grčije z uporabo ponarejenih potnih listov. Foto: EPA Begunci na Lesbosu

Z graškega tožilstva so sporočili, da nimajo nobenih indicev, bi bi nakazovali, da sta bili aretaciji v Gradzu in Salzburgu povezani. 

Varnostna grožnja

Zahodne varnostno obveščevalne službe so opozorile na nevarnost, da so lahko med migranti, ki vstopajo v Evropo, tudi pripadniki terorističnih organizacij. 

"Ne moremo izključiti, da so med njimi tudi ljudje s kriminalnim ozadjem, vojni zločinci, člani terorističnih skupin ter posamezniki s skrajnimi prepričanji," je prejšnji teden povedala tiskovna predstavnica nemškega notranjega ministrstva. 

Pretekli teden je nemška policija prijela sirskega begunca, ki sta osumljena povezav z Islamsko državo. Moškega so še isti dan izpustili. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.