Svet
25 ogledov

Blizu meje aretirali dva begunca

Begunci v Avstriji EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Avstrijska policija je prijela dva mladoletna prosilca za azil iz Sirije, ki sta osumljena, da sta povezana s terorističnimi organizacijami.

Brata, stara stara 16 in 18 let, so prijeli  v begunskem taborišču na območju Lipnice blizu meje s Slovenijo.

V priporu v Gradcu

Mlajši, 16-letnik je osumljen članstva v Islamski državi, medtem ko naj bi bil njegov starejši brat pripadnik islamistične milice Ahrar al Šam. Njunih imen avstrijske oblasti javnosti niso posredovale. Trenutno se nahajata v preiskovalnem priporu v Gradcu. 

Oba sta se izdajala za sirska begunca, njuni aretaciji pa bosta verjetno še bolj razgreli razpravo v Avstriji o varnosti, saj se oblasti bojijo, da bi skrajneži lahko izkoristili pretok beguncev za vstop v Evropo. 

Na Policiji nam na vprašanje, ali sta moška potovala preko slovenskega ozemlja, niso odgovorili. "Po do sedaj opravljenem preverjanju lahko povemo, da o prijetju nismo bili obveščeni s strani avstrijskih varnostnih organov," pojasnjuje Drago Menegalija z GPU. 

Dve aretaciji tudi v Salzburgu

Prejšnji teden je avstrijska policija prijela dve osebi v begunskem centru v Salzburgu, ki sta osumljeni, da sta bili vpleteni v teroristične napade v Parizu 13. novembra. 

Za ta primer je po besedah Menegalije steklo operativno sodelovanje z avstrijskimi organi in izmenjava podatko, ki pa še nista zaključena. "Zato vam več podatkov ne moremo posredovati," pojasnjuje Menegalija.

Moška sta po poročanju medijev prišla iz Afganistana in Alžirije, v Evropo pa sta vstopila s ponarejenima potnima listoma preko Lesbosa in Grčije, v skupini ljudi, ki je bila vpletena v napade. 

Za vsaj dva pripadnika teroristične celice, ki je v Parizu ubila 130 ljudi, je znano, da sta v Evropo vstopila preko Grčije z uporabo ponarejenih potnih listov.

Begunci na Lesbosu | Avtor: EPA EPA

Z graškega tožilstva so sporočili, da nimajo nobenih indicev, bi bi nakazovali, da sta bili aretaciji v Gradzu in Salzburgu povezani. 

Varnostna grožnja

Zahodne varnostno obveščevalne službe so opozorile na nevarnost, da so lahko med migranti, ki vstopajo v Evropo, tudi pripadniki terorističnih organizacij. 

"Ne moremo izključiti, da so med njimi tudi ljudje s kriminalnim ozadjem, vojni zločinci, člani terorističnih skupin ter posamezniki s skrajnimi prepričanji," je prejšnji teden povedala tiskovna predstavnica nemškega notranjega ministrstva. 

Pretekli teden je nemška policija prijela sirskega begunca, ki sta osumljena povezav z Islamsko državo. Moškega so še isti dan izpustili. 

Komentarjev 2