Bo Kitajska pomirila Koreji?

Foto: Žurnal24 KItajski premier je že prispel v Seoul. (Foto: Reuters)
Kitajski premier Wen Jiabao bo skušal umiriti napetosti med Južno in Severno Korejo.
Oglej si celoten članek

Jiabao se je odpravil na pogovore v Južno Korejo, kjer so odnosi s severno sosedo zaradi marčevskega potopa južnokorejske vojaške ladje še vedno napete. Kitajska, največja zaveznica severnokorejskega komunističnega režima, ni podprla izsledkov mednarodne preiskave, je pa pozvala k miru. „Obisk bo zagotovo pripomogel k boljšemu dialogu med Severno in Južno Korejo,“ je prepričan kitajski veleposlanik v Južni Koreji, Zhang Xinsen.

Kljub temu pa kitajski mediji poročajo, da se je njihova država znašla v zelo nerodnem položaju. Seul namreč pritiska na Kitajsko, ki se kot ena redkih svetovnih velesil doslej še ni odzvala na razvoj dogodkov na Korejskem polotoku, naj se odzove in pritisne na Severno Korejo. Kitajski premier naj bi se z obiskom skušal razumeti položaj Južne Koreje, ki pa „jo bo pomiril zgolj z besedami, saj ne želi izzvati besa Severne Koreje“, poročajo kitajski mediji.

Grozijo z vojno

Potem ko so strokovnjaki objavili poročilo, v katerem so zapisali, da je južnokorejski vojaško ladjo potopil severnokorejski torpedo, je Severna Koreja odstopila od sporazuma z Južno Korejo o izogibanju oboroženih spopadov. Napovedala je tudi, da se bo v primeru kršenja morske meje odzvala z vojaškim napadom. Južna Koreja je v četrtek v Rumenem morju začela z vojaškimi vajami.

Severna Koreja vpletenost v nesrečo še vedno zanika in opozarja da bi vsako maščevanje s strani Južne Koreje pomenilo vojno med državama.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.