Svet
13 ogledov

Bo Kitajska pomirila Koreji?

KItajski premier je že prispel v Seoul. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kitajski premier Wen Jiabao bo skušal umiriti napetosti med Južno in Severno Korejo.

Jiabao se je odpravil na pogovore v Južno Korejo, kjer so odnosi s severno sosedo zaradi marčevskega potopa južnokorejske vojaške ladje še vedno napete. Kitajska, največja zaveznica severnokorejskega komunističnega režima, ni podprla izsledkov mednarodne preiskave, je pa pozvala k miru. „Obisk bo zagotovo pripomogel k boljšemu dialogu med Severno in Južno Korejo,“ je prepričan kitajski veleposlanik v Južni Koreji, Zhang Xinsen.

Kljub temu pa kitajski mediji poročajo, da se je njihova država znašla v zelo nerodnem položaju. Seul namreč pritiska na Kitajsko, ki se kot ena redkih svetovnih velesil doslej še ni odzvala na razvoj dogodkov na Korejskem polotoku, naj se odzove in pritisne na Severno Korejo. Kitajski premier naj bi se z obiskom skušal razumeti položaj Južne Koreje, ki pa „jo bo pomiril zgolj z besedami, saj ne želi izzvati besa Severne Koreje“, poročajo kitajski mediji.

Grozijo z vojno

Potem ko so strokovnjaki objavili poročilo, v katerem so zapisali, da je južnokorejski vojaško ladjo potopil severnokorejski torpedo, je Severna Koreja odstopila od sporazuma z Južno Korejo o izogibanju oboroženih spopadov. Napovedala je tudi, da se bo v primeru kršenja morske meje odzvala z vojaškim napadom. Južna Koreja je v četrtek v Rumenem morju začela z vojaškimi vajami.

Severna Koreja vpletenost v nesrečo še vedno zanika in opozarja da bi vsako maščevanje s strani Južne Koreje pomenilo vojno med državama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.