Bo Poljska omilila svoje zahteve?

Foto: Žurnal24 Jaroslaw Kaczynski afp
Poljski in francoski predsednik Lech Kaczynski in Nicolas Sarkozy se bosta pred vrhom v Lizboni 18. in 19. oktobra pogovarjala o reformni pogodbi Unije.
Oglej si celoten članek

Pričakujemo lahko namreč, da bo zahteva Varšave po vključitvi tako imenovanega mehanizma Joanina v besedilo pogodbe med glavnimi spornimi točkami pogajanj o pogodbi na politični ravni in tako ena glavnih ovir za sprejetje kompromisa glede dokumenta.

Poljska ima kar dve zahtevi
Mehanizem iz Joanine predvideva začasno zamrznitev odločitve v EU, če to zahteva zadostna večina članic. Mehanizem članicam unije, ki nasprotujejo določenim dogovorom, zagotavlja možnost zamrznitve zanje sporne odločitve za "razumen rok" večih mesecev, Varšava pa ga je sprva želela podaljšati na dve leti, zdaj pa naj bi to zahtevo spremenila in zahtevala podaljšanje do dosege kompromisa.

Bosta Sarkozy in Merklova uspela omiliti vse večje zahteve Poljske? © AFP

 
To pa ni edina zahteva Poljske, saj je ta septembra na dan prišla s še eno zahtevo, ki bi lahko ovirala sprejetje pogodbe. Zahteva namreč stalno mesto generalnega pravobranilca na Sodišču Evropskih skupnosti. Omenjeno sodišče ima osem pravobranilcev, od tega jih pet prihaja iz največjih članic Evropske unije: Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije in Španije, preostali trije pa izmenično iz drugih članic. Ta čas je med pravobranilci tudi predstavnica Slovenije Verica Trstenjak. Poljska želi biti enakopravna z drugimi velikimi državami, zato želi stalnega predstavnika med pravobranilci, vendar pa gre za vprašanje, ki je izven mandata, sprejetega na sklicu medvladne konference.

Bo nova pogodba potrjena že na vrhu v Lizboni?
Portugalsko predsedstvo načrtuje, da bi članice EU besedilo nove pogodbe potrdile že na vrhu 18. in 19. oktobra. Na uresničitev teh načrtov bodo po ocenah političnih opazovalcev pomembno vplivale predčasne volitve na Poljskem, ki bodo le nekaj dni po vrhu, 21. oktobra. V petek bo Kaczynskega v sprejetje kompromisa glede pogodbe o reformi poskušala prepričati še nemška kanclerka Angela Merkel . Kaczynski in Merklova se bosta v Berlinu sešla na željo poljske strani. Nemška kanclerka je po navedbah tiskovnega predstavnika nemške vlade prepričana, da bo na srečanju s Kaczynskim možno doseči dogovor glede redkih odprtih vprašanj v zvezi s pogodbo.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.