Svet
0 ogledov

Bo Poljska omilila svoje zahteve?

Jaroslaw Kaczynski afp Žurnal24 main
Poljski in francoski predsednik Lech Kaczynski in Nicolas Sarkozy se bosta pred vrhom v Lizboni 18. in 19. oktobra pogovarjala o reformni pogodbi Unije.

Pričakujemo lahko namreč, da bo zahteva Varšave po vključitvi tako imenovanega mehanizma Joanina v besedilo pogodbe med glavnimi spornimi točkami pogajanj o pogodbi na politični ravni in tako ena glavnih ovir za sprejetje kompromisa glede dokumenta.

Poljska ima kar dve zahtevi
Mehanizem iz Joanine predvideva začasno zamrznitev odločitve v EU, če to zahteva zadostna večina članic. Mehanizem članicam unije, ki nasprotujejo določenim dogovorom, zagotavlja možnost zamrznitve zanje sporne odločitve za "razumen rok" večih mesecev, Varšava pa ga je sprva želela podaljšati na dve leti, zdaj pa naj bi to zahtevo spremenila in zahtevala podaljšanje do dosege kompromisa.

Bosta Sarkozy in Merklova uspela omiliti vse večje zahteve Poljske? © AFP

 
To pa ni edina zahteva Poljske, saj je ta septembra na dan prišla s še eno zahtevo, ki bi lahko ovirala sprejetje pogodbe. Zahteva namreč stalno mesto generalnega pravobranilca na Sodišču Evropskih skupnosti. Omenjeno sodišče ima osem pravobranilcev, od tega jih pet prihaja iz največjih članic Evropske unije: Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije in Španije, preostali trije pa izmenično iz drugih članic. Ta čas je med pravobranilci tudi predstavnica Slovenije Verica Trstenjak. Poljska želi biti enakopravna z drugimi velikimi državami, zato želi stalnega predstavnika med pravobranilci, vendar pa gre za vprašanje, ki je izven mandata, sprejetega na sklicu medvladne konference.

Bo nova pogodba potrjena že na vrhu v Lizboni?
Portugalsko predsedstvo načrtuje, da bi članice EU besedilo nove pogodbe potrdile že na vrhu 18. in 19. oktobra. Na uresničitev teh načrtov bodo po ocenah političnih opazovalcev pomembno vplivale predčasne volitve na Poljskem, ki bodo le nekaj dni po vrhu, 21. oktobra. V petek bo Kaczynskega v sprejetje kompromisa glede pogodbe o reformi poskušala prepričati še nemška kanclerka Angela Merkel . Kaczynski in Merklova se bosta v Berlinu sešla na željo poljske strani. Nemška kanclerka je po navedbah tiskovnega predstavnika nemške vlade prepričana, da bo na srečanju s Kaczynskim možno doseči dogovor glede redkih odprtih vprašanj v zvezi s pogodbo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.