Bodo predčasne volitve pomagale?

Foto: Žurnal24 Tajski premier Abhisit Vejjajiva pripravlja načrt o spravi. (Foto: EPA)
Tajski premier za november predlaga predčasne parlamentarne volitve. Obenem pripravlja načrt o spravi, s katerim bi končali spor z opozicijskimi protestniki.
Oglej si celoten članek

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je predlagal izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev 14. novembra, če bi opozicijski protestniki sprejeli njegov načrt o spravi.

Če bodo privrženci strmoglavljenega premierja Thaksina Shinawatre predvideni datum volitev zavrnili, bo tajski premier Vejjajiva z načrtom o spravi nadaljeval, vendar pa v tem primeru ne bo določil datuma za predčasne volitve.

Z načrtom do sprave
Vejjajiva je še sporočil, da pripravlja načrt o spravi, s katerim bi končali spor z opozicijskimi protestniki. Načrt v petih točkah poziva k spoštovanju tajskega kralja, večji socialni enakosti, nepristranskim medijem, neodvisni preiskavi trenutne politične krize in razpravi o ustavnih reformah. "Prepričan sem, da ne bomo potrebovali veliko časa za dosego nacionalne sprave in ko jo dosežemo, bo vlada pripravljena za izvedbo volitev 14. novembra," je poudaril Vejjajiva.

Foto: Žurnal24



Protivladni protestniki, poimenovani rdečesrajčniki, trdijo, da je Vejjajiva mesto predsednika vlade zasedel nezakonito in s pomočjo vojske. Tajsko prestolnico Bangkok zasedajo že od srede marca, na svojih protestih pa med drugim vztrajno zahtevajo tudi razpis predčasnih volitev in razpust parlamenta v roku 30 dni. V skladu s tajsko ustavo morajo volitve izvesti najkasneje v 60 dneh po razpustitvi parlamenta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.