Svet
15 ogledov

Bodo predčasne volitve pomagale?

Tajski premier Abhisit Vejjajiva pripravlja načrt o spravi. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Tajski premier za november predlaga predčasne parlamentarne volitve. Obenem pripravlja načrt o spravi, s katerim bi končali spor z opozicijskimi protestniki.

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je predlagal izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev 14. novembra, če bi opozicijski protestniki sprejeli njegov načrt o spravi.

Če bodo privrženci strmoglavljenega premierja Thaksina Shinawatre predvideni datum volitev zavrnili, bo tajski premier Vejjajiva z načrtom o spravi nadaljeval, vendar pa v tem primeru ne bo določil datuma za predčasne volitve.

Z načrtom do sprave
Vejjajiva je še sporočil, da pripravlja načrt o spravi, s katerim bi končali spor z opozicijskimi protestniki. Načrt v petih točkah poziva k spoštovanju tajskega kralja, večji socialni enakosti, nepristranskim medijem, neodvisni preiskavi trenutne politične krize in razpravi o ustavnih reformah. "Prepričan sem, da ne bomo potrebovali veliko časa za dosego nacionalne sprave in ko jo dosežemo, bo vlada pripravljena za izvedbo volitev 14. novembra," je poudaril Vejjajiva.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Protivladni protestniki, poimenovani rdečesrajčniki, trdijo, da je Vejjajiva mesto predsednika vlade zasedel nezakonito in s pomočjo vojske. Tajsko prestolnico Bangkok zasedajo že od srede marca, na svojih protestih pa med drugim vztrajno zahtevajo tudi razpis predčasnih volitev in razpust parlamenta v roku 30 dni. V skladu s tajsko ustavo morajo volitve izvesti najkasneje v 60 dneh po razpustitvi parlamenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.