Bomo že letos plačevali z evri?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvaška se pripravlja na sprejem evra.
Oglej si celoten članek

Od avgusta dalje bodo morale biti cene vseh izdelkov označene tako v kunah kot v evrih. Takšen način označevanja bodo morali uporabljati eno leto. Izdelki, ki bodo v akciji, bodo tako morali biti opremljeni s štirimi cenami – dve v kunah in dve v evrih. Razvidno bo namreč moralo biti, kakšne so bile cene pred popustom in znižane cene. 

Konec maja pa bodo vpeljali še eno spremembo, piše 24sata. Zakonodaja o zaščiti potrošnikov namreč trgovcem nalaga obveznost, da navajajo poleg cene, ki velja v določenem trenutku, tudi najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh. S tem želijo preprečiti manipulacije cen trgovcev in povečati transparentnost. 

Po zdajšnjih pravilih mora trgovec, ki liter olja v akciji prodaja po 15 kun, označiti, da je bila pred tem cena na primer 18 kun. Od konca maja pa bo moral navesti najnižjo ceno v zadnjem mesecu dni, ki bi lahko bila tudi nižja od trenutnih akcijskih 15 kun. 

Odločitev EU bo znana julija

Hrvaška naj bi evro začela uporabljati 1. januarja 2023. Odločitev o tem bo sprejeta letos poleti, ko bo Svet EU odločil, ali naša soseda izpolnjuje vse potrebne kriterije za takšen korak. Običajno je odločitev o tem znana v mesecu juliju. Tako v tem trenutku tudi ni znano, kakšen bo uradni tečaj, po katerem bodo preračunavali kune v evre. 

Po uvedbi evra bodo v prehodnem obdobju 14 dni še lahko plačevali tako z evri kot s kunami, vračilo denarja pa se bo izvajalo zgolj v evrih. 

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:04 28. April 2022.

    Takrat ko jih bomo meli.

  • 15:07 28. April 2022.

    Me ne gane, ker ne nosim svojga težko prisluženega denarja kockarjim, ga rajši pri nas zapravim.

  • 10:01 28. April 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.