Svet
47221 ogledov

Bomo že letos plačevali z evri?

Denar, štetje denarja Profimedia
Hrvaška se pripravlja na sprejem evra.

Od avgusta dalje bodo morale biti cene vseh izdelkov označene tako v kunah kot v evrih. Takšen način označevanja bodo morali uporabljati eno leto. Izdelki, ki bodo v akciji, bodo tako morali biti opremljeni s štirimi cenami – dve v kunah in dve v evrih. Razvidno bo namreč moralo biti, kakšne so bile cene pred popustom in znižane cene. 

Konec maja pa bodo vpeljali še eno spremembo, piše 24sata. Zakonodaja o zaščiti potrošnikov namreč trgovcem nalaga obveznost, da navajajo poleg cene, ki velja v določenem trenutku, tudi najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh. S tem želijo preprečiti manipulacije cen trgovcev in povečati transparentnost. 

Po zdajšnjih pravilih mora trgovec, ki liter olja v akciji prodaja po 15 kun, označiti, da je bila pred tem cena na primer 18 kun. Od konca maja pa bo moral navesti najnižjo ceno v zadnjem mesecu dni, ki bi lahko bila tudi nižja od trenutnih akcijskih 15 kun. 

Odločitev EU bo znana julija

Hrvaška naj bi evro začela uporabljati 1. januarja 2023. Odločitev o tem bo sprejeta letos poleti, ko bo Svet EU odločil, ali naša soseda izpolnjuje vse potrebne kriterije za takšen korak. Običajno je odločitev o tem znana v mesecu juliju. Tako v tem trenutku tudi ni znano, kakšen bo uradni tečaj, po katerem bodo preračunavali kune v evre. 

Po uvedbi evra bodo v prehodnem obdobju 14 dni še lahko plačevali tako z evri kot s kunami, vračilo denarja pa se bo izvajalo zgolj v evrih. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Pišmevuh 20:04 28.april 2022.

    Takrat ko jih bomo meli.

  • trdi 15:07 28.april 2022.

    Me ne gane, ker ne nosim svojga težko prisluženega denarja kockarjim, ga rajši pri nas zapravim.

  • Jane_Bourbeau 10:01 28.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎