Bosna bo zaprosila za članstvo v EU

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zunanji ministri EU naj bi danes odpravili sankcije proti Belorusiji ter sprejeli prošnjo Bosne za članstvo v EU.
Oglej si celoten članek

Zunanji ministri EU bodo danes na zasedanju v Bruslju predvidoma odpravili sankcije proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 169 posameznikom ter trem podjetjem v Belorusiji, uvedene zaradi kršenja človekovih pravic. Slovenijo bo zastopal zunanji minister Karl Erjavec. BiH pa bo zaprosila za članstvo v EU.

EU je sankcije proti beloruskemu režimu, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja na ozemlje unije, uvedla marca 2006, nato jih je 29. oktobra lani podaljšala za štiri mesece, a obenem zamrznila, potem ko je Lukašenko izpustil več političnih zapornikov.
Povsem vseh sankcij unija sicer ne bo odpravila. Sankcije proti štirim osebam, povezane z izginotjem političnih nasprotnikov v devetdesetih letih minulega stoletja, bo podaljšala za eno leto. Obdržala bo tudi embargo na orožje.

Izkazali so se v ukrajinski krizi

Eden ključnih razlogov za odpravo sankcij je po navedbah EU pozitivna vloga Belorusije v ukrajinski krizi. Obenem v Bruslju poudarjajo, da se zavedajo, da Belorusija ni raj na zemlji, in poudarjajo, da bodo pozorno spremljali spoštovanje človekovih pravic.

Bosna bo uradno zaprosila za članstvo v EU

Pred začetkom zasedanja bo BiH v Bruslju uradno predala prošnjo za članstvo v EU. Prošnjo bo nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU, predal predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:40 15. Februar 2016.

    Bosancem bolj privoščim, da gredo v EU, kot pa Hrvatarjem.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.