Svet
14 ogledov

Bosna bo zaprosila za članstvo v EU

Zastavi EU in BiH na poškodovani vladni stavbi v Sarajevu leta 2005. Reuters
Zunanji ministri EU naj bi danes odpravili sankcije proti Belorusiji ter sprejeli prošnjo Bosne za članstvo v EU.

Zunanji ministri EU bodo danes na zasedanju v Bruslju predvidoma odpravili sankcije proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 169 posameznikom ter trem podjetjem v Belorusiji, uvedene zaradi kršenja človekovih pravic. Slovenijo bo zastopal zunanji minister Karl Erjavec. BiH pa bo zaprosila za članstvo v EU.

EU je sankcije proti beloruskemu režimu, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja na ozemlje unije, uvedla marca 2006, nato jih je 29. oktobra lani podaljšala za štiri mesece, a obenem zamrznila, potem ko je Lukašenko izpustil več političnih zapornikov.
Povsem vseh sankcij unija sicer ne bo odpravila. Sankcije proti štirim osebam, povezane z izginotjem političnih nasprotnikov v devetdesetih letih minulega stoletja, bo podaljšala za eno leto. Obdržala bo tudi embargo na orožje.

Izkazali so se v ukrajinski krizi

Eden ključnih razlogov za odpravo sankcij je po navedbah EU pozitivna vloga Belorusije v ukrajinski krizi. Obenem v Bruslju poudarjajo, da se zavedajo, da Belorusija ni raj na zemlji, in poudarjajo, da bodo pozorno spremljali spoštovanje človekovih pravic.

Bosna bo uradno zaprosila za članstvo v EU

Pred začetkom zasedanja bo BiH v Bruslju uradno predala prošnjo za članstvo v EU. Prošnjo bo nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU, predal predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:40 15.februar 2016.

    Bosancem bolj privoščim, da gredo v EU, kot pa Hrvatarjem.