Breivik toži državo, ker mu v zaporu ni udobno

Foto: EPA
Foto: EPA
Anders Behring Breivik, ki je umoril 77 ljudi, toži norveško državo zaradi po njegovem nehumanega ravnanja v zaporu z njim.
Oglej si celoten članek

Anders Behring Breivik je poleti 2011 na Norveškem pobil kar 77 ljudi. Sedaj prestaja 21-letno kazen v strogem zaporu Skien. Sodišče je tudi naložilo, da mora imeti strogo omejene stike z ljudmi znotraj in izven zapora. Ob tem lahko uporablja le tri ločene prostore, od katerih v prvem spi, v drugem študira, v tretjem pa telovadi.

A Breivik takšen režim jemlje za kršitev evropske konvencije o človekovih pravic, zato je šel v tožbo proti državi. 

Državno pravobranilstvo zatrjueje, da je režim ustrezen in tožba neosnovana. Zaslišanje bo potekalo še ta mesec in sicer kar v Breivikovem zaporu.

Teror, ki ga je sejal, pretresel svet

Pokol, ki ga je danes 37-letni Breivik uprizoril v Oslu in bližnjem otoku Utoja, je pretresel svet. Najprej je v Oslu v vladni četrti v kombi podstavil bombo v kombi, v eksploziji je umrlo osem ljudi. Nato je na poletnem taboru mladih na otoku Utoja s strelnim orožjem pokončal še 69 ljudi, od tega veliko večino mladih.

V manifestu, ki ga je razposlal po omrežju na dan napada, se je predstavil kot varuh skrajno desne ideologije, ki nasprotuje predvsem islamu in feminizmu. Sodni izvedenec je na sojenju dejal, da je bil v času napada kljub hudi narciosoidni motnji popolnoma prišteven. 

Obsojen je bil na najdaljšo mogočo zaporno kazen, vendar norveška zakonodaja dopušča, da ostane v zaporu tudi po 21 letih, če bi se izkazalo, da je še vedno nevaren družbi. To pomeni,d a bo najverjetneje ostal zaprt do konca življenja. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:38 6. Marec 2016.

    @mcbobo... res je, ampak žal veš, da čes ze splevele znebit moraš odstranit korenine, drugače se razraste..

  • 06:30 6. Marec 2016.

    Pa še kako ima stik z realnostjo. Edino napako, ki jo je naredil je, da je pobil otroke.

  • Ta res nima stika za realnostjo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.