Svet
87 ogledov

Breivik toži državo, ker mu v zaporu ni udobno

Anders Behring Breivik EPA
Anders Behring Breivik, ki je umoril 77 ljudi, toži norveško državo zaradi po njegovem nehumanega ravnanja v zaporu z njim.

Anders Behring Breivik je poleti 2011 na Norveškem pobil kar 77 ljudi. Sedaj prestaja 21-letno kazen v strogem zaporu Skien. Sodišče je tudi naložilo, da mora imeti strogo omejene stike z ljudmi znotraj in izven zapora. Ob tem lahko uporablja le tri ločene prostore, od katerih v prvem spi, v drugem študira, v tretjem pa telovadi.

A Breivik takšen režim jemlje za kršitev evropske konvencije o človekovih pravic, zato je šel v tožbo proti državi. 

Državno pravobranilstvo zatrjueje, da je režim ustrezen in tožba neosnovana. Zaslišanje bo potekalo še ta mesec in sicer kar v Breivikovem zaporu.

Teror, ki ga je sejal, pretresel svet

Pokol, ki ga je danes 37-letni Breivik uprizoril v Oslu in bližnjem otoku Utoja, je pretresel svet. Najprej je v Oslu v vladni četrti v kombi podstavil bombo v kombi, v eksploziji je umrlo osem ljudi. Nato je na poletnem taboru mladih na otoku Utoja s strelnim orožjem pokončal še 69 ljudi, od tega veliko večino mladih.

V manifestu, ki ga je razposlal po omrežju na dan napada, se je predstavil kot varuh skrajno desne ideologije, ki nasprotuje predvsem islamu in feminizmu. Sodni izvedenec je na sojenju dejal, da je bil v času napada kljub hudi narciosoidni motnji popolnoma prišteven. 

Obsojen je bil na najdaljšo mogočo zaporno kazen, vendar norveška zakonodaja dopušča, da ostane v zaporu tudi po 21 letih, če bi se izkazalo, da je še vedno nevaren družbi. To pomeni,d a bo najverjetneje ostal zaprt do konca življenja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 07:38 06.marec 2016.

    @mcbobo... res je, ampak žal veš, da čes ze splevele znebit moraš odstranit korenine, drugače se razraste..

  • McBobo 06:30 06.marec 2016.

    Pa še kako ima stik z realnostjo. Edino napako, ki jo je naredil je, da je pobil otroke.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:01 06.marec 2016.

    Ta res nima stika za realnostjo.