Brez dogovora o protiraketnem ščitu

Foto: Žurnal24 Vodji ameriške in ruske diplomacije nista našli skupnega jezika o protiraketnem
Rusija in Združene države Amerike (ZDA) so se spet neuspešno pogajale o ameriški nameri za postavitev protiraketnega ščita in sporazumu Start.
Oglej si celoten članek

Ameriška in ruska pogajalska skupina, ki sta ju vodila ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in ruski zunanji minister Sergej Lavrov, sta v Moskvi izvedli nov krog pogajanj v zvezi s protiraketnim ščitom, ki ga nameravajo v Vzhodni Evropi postaviti Američani. Pogovori so se končali brez kakršnegakoli doseženega dogovora.

Pogajalci so razpravljali tudi o sporazumu Start, ki ZDA in Rusiji nalaga obveznost omejevanja in nadzorovanja jedrske oborožitve v njuni lasti, saj mu prihodnje leto poteče veljavnost. Po besedah Lavrova pogajalski delegaciji o prihodnosti Starta nista našli skupnega jezika.

Američani niso pozabili na rusko opozicijo
Ameriška državna sekretarka Riceova je delovni obisk v Moskvi izkoristila tudi za krajši sestanek s predstavniki nekaterih opozicijskih strank, ki so med avtokratsko vladavino predsednika države Vladimirja Putina zapadle pod hud pritisk. "ZDA si želijo odpreti ruski politični sistem," je o namenu srečanja med drugim dejala Riceova. Izrazila je še upanje, da bo nedavna zamenjava na mestu predsednika države oživila rusko demokracijo. Srečanja z ameriško zunanjo ministrico pa se niso udeležili nekateri najbolj goreči kritiki Putinove vladavine; denimo nekdanji premier Mihail Kasjanov in nekdanji šahovski velemojster Gari Kasparov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.