Svet
2 ogledov

Brez dogovora o protiraketnem ščitu

Vodji ameriške in ruske diplomacije nista našli skupnega jezika o protiraketnem Žurnal24 main
Rusija in Združene države Amerike (ZDA) so se spet neuspešno pogajale o ameriški nameri za postavitev protiraketnega ščita in sporazumu Start.

Ameriška in ruska pogajalska skupina, ki sta ju vodila ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in ruski zunanji minister Sergej Lavrov, sta v Moskvi izvedli nov krog pogajanj v zvezi s protiraketnim ščitom, ki ga nameravajo v Vzhodni Evropi postaviti Američani. Pogovori so se končali brez kakršnegakoli doseženega dogovora.

Pogajalci so razpravljali tudi o sporazumu Start, ki ZDA in Rusiji nalaga obveznost omejevanja in nadzorovanja jedrske oborožitve v njuni lasti, saj mu prihodnje leto poteče veljavnost. Po besedah Lavrova pogajalski delegaciji o prihodnosti Starta nista našli skupnega jezika.

Američani niso pozabili na rusko opozicijo
Ameriška državna sekretarka Riceova je delovni obisk v Moskvi izkoristila tudi za krajši sestanek s predstavniki nekaterih opozicijskih strank, ki so med avtokratsko vladavino predsednika države Vladimirja Putina zapadle pod hud pritisk. "ZDA si želijo odpreti ruski politični sistem," je o namenu srečanja med drugim dejala Riceova. Izrazila je še upanje, da bo nedavna zamenjava na mestu predsednika države oživila rusko demokracijo. Srečanja z ameriško zunanjo ministrico pa se niso udeležili nekateri najbolj goreči kritiki Putinove vladavine; denimo nekdanji premier Mihail Kasjanov in nekdanji šahovski velemojster Gari Kasparov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.