Brezposelnost mladih se bo stopnjevala

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Že tako slabe številke o brezposelnosti med mladimi po svetu se bodo zaradi vplivov dolžniške krize v območju evra še poslabšale, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Mednarodna organizacija za delo (ILO).
Oglej si celoten članek

Stopnja brezposelnosti med mladimi po vsem svetu naj bi se z letošnje 12,7-odstotne do leta 2017 dvignila na 12,9 odstotka.

"Kriza v območju evra traja že drugo leto, njeni vplivi pa se širijo in zaustavljajo gospodarstva od vzhodne Azije do Latinske Amerike," ugotavlja poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. V prihodnjih letih se bo tako stopnja brezposelnosti med mladimi zvišala kljub pričakovanjem, da bo v kriznih državah območja z evrom nekoliko upadla.

"Pričakovani upad brezposelnosti med mladimi v razvitih državah predvidoma ne bo dovolj, da bi znižal globalno stopnjo," poudarja ILO. V razvitem svetu naj bi se sicer stopnja brezposelnosti med mladimi z letošnje, ki znaša 17,5 odstotka, do leta 2017 znižala na 15,6 odstotka.

Umik razočaranih mladi s trga dela

A tudi to ni razlog za praznovanje, pravijo na ILO. Upad brezposelnosti bo namreč v večji meri posledica umika razočaranih mladih s trga dela kot pa njihove boljše zaposlenosti.

ILO ob tem izpostavlja še, da prikaz po regijah prikriva velike razlike med posameznimi državami. Tako na primer v Evropi Španija in Grčija beležita več kot 50-odstotno brezposelnost med mladimi, medtem ko je v Nemčiji in Švici brez dela le vsak deseti mlad človek.

Ker obstaja veliko tveganje, da se globalno gospodarstvo do konca leta znajde pred novo recesijo, ILO poziva države k okrepljenemu boju proti brezposelnosti med mladimi. "ILO poziva k natančno odmerjenim ukrepom, s katerimi bi izboljšali stanje na trgu dela, še posebej za mlade," izpostavlja poročilo. Organizacija izpostavlja še, da so stroški takšnih ukrepov občutno nižji od stroškov, povezanih z mladimi brezposelnimi ljudmi, ki so trajno izgubili stik s trgom dela.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.