Svet
22 ogledov

Brezposelnost mladih se bo stopnjevala

Brezposelni mladi predstavljajo 15.571 oziroma kar četrtino vseh brezposelnih. Žurnal24 main
Že tako slabe številke o brezposelnosti med mladimi po svetu se bodo zaradi vplivov dolžniške krize v območju evra še poslabšale, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Mednarodna organizacija za delo (ILO).

Stopnja brezposelnosti med mladimi po vsem svetu naj bi se z letošnje 12,7-odstotne do leta 2017 dvignila na 12,9 odstotka.

"Kriza v območju evra traja že drugo leto, njeni vplivi pa se širijo in zaustavljajo gospodarstva od vzhodne Azije do Latinske Amerike," ugotavlja poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. V prihodnjih letih se bo tako stopnja brezposelnosti med mladimi zvišala kljub pričakovanjem, da bo v kriznih državah območja z evrom nekoliko upadla.

"Pričakovani upad brezposelnosti med mladimi v razvitih državah predvidoma ne bo dovolj, da bi znižal globalno stopnjo," poudarja ILO. V razvitem svetu naj bi se sicer stopnja brezposelnosti med mladimi z letošnje, ki znaša 17,5 odstotka, do leta 2017 znižala na 15,6 odstotka.

Umik razočaranih mladi s trga dela

A tudi to ni razlog za praznovanje, pravijo na ILO. Upad brezposelnosti bo namreč v večji meri posledica umika razočaranih mladih s trga dela kot pa njihove boljše zaposlenosti.

ILO ob tem izpostavlja še, da prikaz po regijah prikriva velike razlike med posameznimi državami. Tako na primer v Evropi Španija in Grčija beležita več kot 50-odstotno brezposelnost med mladimi, medtem ko je v Nemčiji in Švici brez dela le vsak deseti mlad človek.

Ker obstaja veliko tveganje, da se globalno gospodarstvo do konca leta znajde pred novo recesijo, ILO poziva države k okrepljenemu boju proti brezposelnosti med mladimi. "ILO poziva k natančno odmerjenim ukrepom, s katerimi bi izboljšali stanje na trgu dela, še posebej za mlade," izpostavlja poročilo. Organizacija izpostavlja še, da so stroški takšnih ukrepov občutno nižji od stroškov, povezanih z mladimi brezposelnimi ljudmi, ki so trajno izgubili stik s trgom dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.