Britanske poslance prekinili razgaljeni protestniki

Foto: Epa
Foto: Epa
Razpravo britanskih poslancev o možnostih izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije so prekinili protestniki.
Oglej si celoten članek

Medtem ko britanski poslanci odločajo o štirih možnostih brexita, so razpravo prekinili protestniki, ki opozarjajo na podnebne spremembe. Tokrat so to storili na galeriji, namenjeni obiskovalcem, kjer so na pol goli širili svoje sporočilo.

Protestnike so odstranili policisti. Prav tako so morali galerijo zapustiti ljudje, ki so prišli spremljat razpravo poslancev. Poslanec Justin Madder je dejal, da ne ve, kaj je cilj protestnikov, da da se mu zdi, da ne prispevajo nič k razpravi. Andrea Jenkyns, zagovornica brexita, je pripomnila, da tiste, ki so za izstop iz EU označujejo za skrajneže. "Ne bi se slekla, niti za brexit. Nor svet," je dejala.  

Foto: Epa britanski parlament protestniki

Kaj imajo poslanci na izbiro?

Prvi predlog predvideva, da bi se britanska vlada pogajala o "stalni in vseobsegajoči carinski uniji celotnega Združenega kraljestva z EU", ki bi bila del dogovora o brexitu. Ta dogovor bi Združenemu kraljestvu prinesel tesnejši odnos z unijo, v veljavi bi bil blažji nadzor na meji z Irsko. Velika Britanija v primeru carinske unije ne bo mogla neodvisno sklepati trgovinskih dogovorov s tretjimi državami. Ta predlog je bil na nezavezujočem glasovanju preteklo sredo najbližje večinski podpori, saj je zmanjkalo zgolj šest glasov.

Naslednja možnost, imenovana enotni trg 2.0, predvideva obstanek v evropskem enotnem trgu s pridružitvijo Ekonomskemu gospodarskemu prostoru prek Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta). Poleg tega bi se v skladu s tem predlogom pogajali o carinskem dogovoru, podobnem carinski uniji. Ta predlog bi danes lahko dobil dovolj glasov poslancev, saj sta podporo napovedali laburistična stranka in Škotska nacionalna stranka.

Svet Že tretjič zavrnili izstopni sporazum

Med predlogi, ki jih je za glasovanje izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow, je tudi izvedba referenduma o kakršnemkoli dogovoru o brexitu. Šele po potrditvi na referendumu bi ga lahko britanska vlada ratificirala in implementirala. Možnost drugega referenduma je v sredo prejela največ glasov poslancev, a ne dovolj za večinsko podporo.

Zadnja možnost, o kateri pretekli teden poslanci niso glasovali, pa predvideva več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. Od vlade zahteva preložitev, če dogovor o brexitu ne bi bil potrjen dva dni pred datumom izstopa, ki je trenutno predviden 12. aprila. Če se EU ne bi strinjala s preložitvijo, bi morali dan pred izstopom poslanci izbirati med brexitom brez dogovora in preklicem člena 50. V primeru potrditve preklica bi sprožili poizvedovanje, katera oblika prihodnjih odnosov z EU bi dobila večinsko podporo na Otoku in bi bila sprejemljiva za Bruselj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.