Britanski poslanci o predčasnih volitvah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Britanski poslanci bodo razpravljali in glasovali o predlogu britanskega premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.
Oglej si celoten članek

Predlog vlade, ki predvideva volitve 12. decembra, v 650-članski poslanski zbornici potrebuje dvotretjinsko večino, kar pomeni 434 glasov. Če bodo poslanci soglašali z volitvami, namerava vlada do 6. novembra, ko bi razpustili parlament, doseči potrditev zakonodaje o izstopu iz EU.

Opozicijski liberalci in SNP so medtem napovedali vložitev svojega predloga, ki predvideva volitve 9. decembra. Te bi bile samo v primeru, če bi EU brexit z 31. oktobra letos, kot je predviden trenutno, preložila na 31. januar 2020 ali kasneje. Ta predlog bo potreboval zgolj podporo navadne večine v parlamentu.

Vladajoči konservativci so javno zavrnili predlog opozicijskih strank. A je vir v vladi sporočil, da bodo v primeru zavrnitve vladnega predloga razmislili tudi o drugih možnostih, vključno s predlogom opozicije.

SNP in liberalci ne nameravajo podpreti predloga vlade, medtem ko se v glavni opozicijski laburistični stranki še niso odločili. Njihov vodja Jeremy Corbyn je dejal, da bodo podprli volitve, če bo premier z mize umaknil brexit brez dogovora.

Še danes ali v torek pa bo verjetno 27 preostalih držav članic EU odločalo o vnovični preložitvi brexita, za katero je zaprosilo Združeno kraljestvo. Najverjetneje bodo počakali na odločitev v Londonu. Vse države podpirajo preložitev, a še niso usklajene o dolžini odloga.

Brexit Johnsonu načrti padli v vodo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.