Svet
153 ogledov

Britanski poslanci o predčasnih volitvah

Boris Johnson Profimedia
Britanski poslanci bodo razpravljali in glasovali o predlogu britanskega premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Predlog vlade, ki predvideva volitve 12. decembra, v 650-članski poslanski zbornici potrebuje dvotretjinsko večino, kar pomeni 434 glasov. Če bodo poslanci soglašali z volitvami, namerava vlada do 6. novembra, ko bi razpustili parlament, doseči potrditev zakonodaje o izstopu iz EU.

Opozicijski liberalci in SNP so medtem napovedali vložitev svojega predloga, ki predvideva volitve 9. decembra. Te bi bile samo v primeru, če bi EU brexit z 31. oktobra letos, kot je predviden trenutno, preložila na 31. januar 2020 ali kasneje. Ta predlog bo potreboval zgolj podporo navadne večine v parlamentu.

Vladajoči konservativci so javno zavrnili predlog opozicijskih strank. A je vir v vladi sporočil, da bodo v primeru zavrnitve vladnega predloga razmislili tudi o drugih možnostih, vključno s predlogom opozicije.

SNP in liberalci ne nameravajo podpreti predloga vlade, medtem ko se v glavni opozicijski laburistični stranki še niso odločili. Njihov vodja Jeremy Corbyn je dejal, da bodo podprli volitve, če bo premier z mize umaknil brexit brez dogovora.

Še danes ali v torek pa bo verjetno 27 preostalih držav članic EU odločalo o vnovični preložitvi brexita, za katero je zaprosilo Združeno kraljestvo. Najverjetneje bodo počakali na odločitev v Londonu. Vse države podpirajo preložitev, a še niso usklajene o dolžini odloga.

britanski parlament Boris Johnson Brexit Svet Johnsonu načrti padli v vodo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.