Svet
837 ogledov

Namesto brexita nove volitve?

Brexit Profimedias
Če bi Bruselj podprl idejo o preložitvi brexita do konca januarja, naj bi Britanci morali spet na volišča.

Britanski premier Boris Johnson si bo v primeru, da EU predlaga preložitev brexita do januarja, prizadeval za predčasne volitve, navaja vir na Downing Streetu. Britanski poslanci so namreč v torek potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu z EU, so pa zavrnili časovnico obravnave zakona, zaradi česar je Johnson zamrznil sprejemanja zakonodaje. "Če bo Bruselj pristal na podaljšanje, bo država lahko šla naprej le z volitvami. Parlament je zlomljen," je dejal vir.

Poslanci spodnjega doma parlamenta so v torek na prvem glasovanju potrdili Johnsonov predlog zakona, s katerim bi uzakonili nedavno dogovorjeni sporazum o izstopu iz EU, s 329 glasovi za in 299 proti.

Le nekaj minut pozneje je Johnson doživel poraz, ko so s 14 glasovi večine zavrnili časovnico za potrditev zakonodaje, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni.

britanski parlament Boris Johnson Brexit Svet Johnsonu načrti padli v vodo

Zdaj je na potezi EU

Johnson je vztrajal, da še vedno želi Združeno kraljestvo popeljati iz unije 31. oktobra, a je priznal, da mora glede dokončne odločitve o nadaljnjem ukrepanju počakati, dokler EU ne sporoči odločitve glede podaljšanje roka za izstop.

Britanska vlada je bila za trimesečno preložitev brexita v skladu s septembra sprejetim zakonom primorana zaprositi v soboto, potem ko je parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v torek na Twitterju sporočil, da bo voditeljem EU priporočil preložitev brexita, ni pa še jasno, kako dolga naj bi ta bila.

Brexit Svet Juncker: Dosežen dogovor glede Brexita

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 05:20 28.oktober 2019.

    kako neresno in nezrelo za UK. Nazaj naj vse pistavijo kot je bilo pred vstopom v EU. Kaj je tu za cincat...ce se dva locita, tudi denarnico in racune placujeta vsak zase.

  • mph 09:33 23.oktober 2019.

    Več kot očitno je, da rabijo tako nove volitve kot še en potrditveni referendum.