Svet
2953 ogledov

Juncker: Dosežen dogovor glede Brexita

Brexit
"Kjer je volja, je dogovor," je tvitnil Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije. Velika Britanija in EU naj bi dosegli dogovor glede Brexita.

Jean-Claude Juncker je v pismu, ki ga je poslal Donaldu Tusku, zapisal, da je zadnji čas, da zaključijo proces izstopa Velike Britanije iz Evropske unije in začnejo pogajanja o prihodnjem partnerstvu. 

Po Junckerjevih besedah gre za pošten in uravnotežen dogovor, voditeljem članic unije pa je priporočil, da ga podprejo. Obe strani naj bi se tako uskladili tudi glede severnoirskega vprašanja. 

Britanski premier Boris Johnson je v tvitu zapisal, da gre za odličen dogovor, s katerim Velika Britanija spet prevzema kontrolo v svoje roke. Parlament naj bi po njegovih besedah tako v soboto zaključil z brexitom in se posvetil drugim prioritetam, med katerimi je naštel življenjske stroške, zdravstveni sistem, porast kriminala in skrb za okolje.

"Potrpežljivost je krepost. Brexit je šola potrpežljivosti," je uvodoma dejal Barnier, ki je dogovor ocenil kot "pravičen in uravnotežen" ter "najboljši možni". Glavni pogajalec Michel Barnier meni, da je sporazum možno ratificirati do 31. oktobra. Dosegli so dogovor glede severnoirskega vprašanja. Določen del zakonodaje EU se bo tako še vedno izvajal na celotnem otoku. Blago, ki bo vstopalo na otok, bodo pregledali ob vstopu in ne tudi pri prehodu meje med Irsko in Severno Irsko. Severna Irska bo ostala v carinskem območju Združenega kraljestva in bo tako udeležena v prihodnjih trgovinskih dogovorih Združenega kraljestva, hkrati pa bo ostala tudi vstopna točka za enotni trg. Pogajalci so dosegli tudi dogovor glede davka na dodano vrednost, pri čemer Barnier ni šel v podrobnosti. Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je pojasnil Barnier.

Štiri leta po uveljavitvi sprememb se bodo prebivalci Severne Irske lahko odločili, ali bodo ohranili dogovorjene spremembe ali ne. Če se bodo odločili, da s takšno ureditvijo nadaljujejo, bo ta ostala v veljavi naslednjih osem let. V primeru odločitve za prekinitev takšne ureditve, bo nastopilo prehodno obdobje, ki bo trajalo dve leti. 

Bo Johnson imel dovolj podpore?

Dogovor, ki sta ga dosegli pogajalski skupini, morata zdaj potrditi še britanski in evropski parlament. Dogovor, ki sta ga dosegli pogajalski skupini, morata zdaj potrditi še britanski in evropski parlament. Johnson bi znal naleteti na težavo, saj bo potreboval podporo severnoirske DUP, kjer pa so že dejali, da ne morejo podpreti dogovora, poroča BBC.

DUP je sicer vladi po volitvah leta 2017 zagotavljala tesno večino, a jo je ta septembra izgubila zaradi prestopa enega od konservativnih poslancev in izključitve uporniških poslancev iz vrst konservativcev. Vladajoči konservativci imajo v 650-članskem parlamentu trenutno 288 poslancev, DUP pa zgolj 10, a bi bila lahko podpora stranke ključna za potrditev dogovora, saj njeni usmeritvi pogosto sledijo tudi številni člani konservativne stranke.

"Boj za zaustavitev brexita je daleč od končanega," napoveduje vodja liberalnih demokratov Jo Swinson. Po njenem mnenju bi bil dogovor, kot ga je zastavil Boris Johnson, slab tako za gospodarstvo, javne storitve kot za okolje. 

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je poslance že pozval, naj dogovor zavrnejo, češ da je še slabši od dogovora, ki ga je izpogajala Johnsonova predhodnica Theresa May, in da ne bo združil države. Predlogi bi po njegovem mnenju med drugim lahko ogrozili varnost hrane, znižali okoljske standarde in zmanjšali delavske pravice. "Brexit bi najbolje uredili, če bi dali ljudem zadnjo besedo na javnem glasovanju," je sporočil Corbyn.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2