Johnsonu načrti padli v vodo

Foto: Profimedia
Britanski poslanci so s 329 glasovi za in 299 proti na prvem glasovanju potrdili predlog zakona, s katerim bodo uzakonili sporazum o britanskem izstopu iz Evropske unije, a je sledila zavrnitev časovnice obravnave zakona v spodnjem domu.
Oglej si celoten članek

Podpora predlogu zakona britanskemu premierju Borisu Johnsonu ni zagotovila popolne zmage. Po sprejemu zakona, ki med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji, so morali poslanci glasovati še o časovnici, ki določa, kako bodo obravnavali zakon v spodnjem domu parlamenta. Predvideno je bilo, da bi za obravnavo zakona porabili tri dni. Časovnica ni dobila podpore, saj jo je podprlo le 308 poslancev, medtem ko ji je nasprotovalo 322 poslancev.   

Boris Johnson je po glasovanju o časovnici dejal, da so tako izpustili iz rok priložnost, da bi iz EU izstopili z dogovorom 31. oktobra. "Ne glede na to, bo Velika Britanija izstopila iz EU na podlagi dogovora, ki smo ga dosegli in ki ga je danes parlament podprl," je dejal Johnson. "Zdaj smo soočeni z negotovostjo," je poudaril. 

Johnson je od svojih nasprotnikov kmalu po razglasitvi slišal, da mora glede na izid iti v Bruselj in prositi za novo podaljšanje do 31. januarja 2020. Zdaj je tako na potezi EU. "EU mora zdaj razmisliti, kako odgovoriti na zahtevo parlamenta za preložitev," je dejal Johnson. "Dokler EU ne bo sprejela odločitve, bomo začasno prekinili sprejemanje zakona," je pojasnil po poročanju britanskega BBC.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je ob tem povedal, da je premier sam kriv za svojo nesrečo. Ponudil mu je tudi sodelovanje. "Delajte z nami za razumno časovnico in domnevam, da bo ta zbornica glasovala za razpravo o zakonu," je poudaril. "To bi bila razumna pot naprej," je poudaril.

Bruselj čaka na nadaljnje korake

Evropska komisija je seznanjena z današnjo odločitvijo na Otoku in pričakuje, da jo bo britanska vlada obvestila o prihodnjih korakih, je na Twitterju zapisala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se posvetuje z voditelji EU o britanski zahtevi za preložitev brexita do 31. januarja 2020, je dodala.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier zadnjega dogajanja v Londonu ni želel komentirati. Irski premier Leo Varadkar je pozdravil britansko podporo zakonodaji, potrebni za potrditev dogovora o izstopu iz EU, in dodal, da bo Irska počakala na nadaljnji razvoj dogodkov v Londonu in Bruslju. 

Evropski parlament sprejel ukrepe

Medtem je Evropski parlament sprejel več ukrepov za primer brexita brez dogovora. Z njimi želi britanskim raziskovalcem, študentom in kmetom zagotoviti nadaljnje prejemanje sredstev EU ob trdem brexitu. Poslanci so odobrili tudi spremembe Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji v podporo delavcem, ki bi jih prizadel neurejen izstop iz EU.

Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji financira aktivne politike zaposlovanja, kot so prekvalifikacija individualnih delavcev, karierni nasveti, usposabljanje, pravica do nadomestila ali poslovanje zagonskih podjetij. Doslej so lahko vlade držav EU prijavile samo finančno pomoč iz sklada za delavce ali samozaposlene, ki so izgubili delo zaradi globalizacije ali gospodarske krize. S spremembami, ki jih je danes podprlo 516 poslancev, bodo sredstva iz tega sklada lahko prejeli tudi tisti, ki bodo v državah članicah izgubili delo zaradi

Brexit Obupani Johnson kliče vse, tudi tiste, ki jih je vrgel iz stranke

"Menim, da je prav, da Evropa pokaže ustrezno mero solidarnosti in najbolj prizadetim državam članicam, pod sicer jasno določenimi pogoji, omogoči črpanje sredstev iz solidarnostnega sklada tudi v primeru takšnih katastrof, kot je brexit," je soročil slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS).

Evropski poslanci so s 543 glasovi za, 30 proti in 46 vzdržanimi sprejeli tudi ukrep, ki bo zagotovil, da bodo sredstva iz evropskih skladov za leti 2019 in 2020 popolnoma na razpolago britanskim raziskovalcem, študentom in kmetom, če Združeno kraljestvo zapusti Evropsko unijo brez dogovora. Ta ukrep bo zmanjšal negativne posledice brexita za upravičence iz EU skladov in za proračun Evropske unije.

Svet Juncker: Dosežen dogovor glede Brexita

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.