Bush si želi pomoči OZN

Foto: Žurnal24 George Bush in Ban Ki Mun sta govorila tudi o Kosovu, a glede tega vprašanja v j
Ameriški predsednik George Bush je pred odhodom na afriško turnejo sprejel generalnega sekretarja ZN Bana Ki Muna, ta pa ga je zaprosil za nadaljnjo pomoč ZDA pri reševanju žgočih svetovnih problemov.
Oglej si celoten članek

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott Stanzel je na vprašanje o tem, ali sta govorila o Kosovu, dejal, da se stališče ZDA ni spremenilo in Washington še naprej verjame, da je pravi pristop hitro uresničevanje načrta odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Za več podrobnosti pa je novinarje napotil v State Department, kjer je tiskovni predstavnik Sean McCormack povedal isto.

Bush je po pogovoru z Banom Ki Munom pohvalil generalnega sekretarja za vsa prizadevanja svetovne organizacije in njegova osebna pri reševanju kriz, kot so tiste v Sudanu, Keniji in Mjanmaru. Ban Ki Mun pa je poudaril, da je uspešnost njegovega dela na čelu ZN odvisna od trdnega partnerstva z ZDA, ki so država z največ tehnološkimi in finančnimi zmogljivostmi in ZN zato potrebujejo njihovo aktivno udeležbo.

Beninski predsednik Boni Yayi je odlikoval ameriškega predsednika Georgea Busha. © Reuters

 
Ban Ki Mun je omenil Bushevo pot v Afriko, kamor je odpotoval v petek po srečanju z generalnim sekretarjem ZN. Bush in prva dama ZDA Laura imata prvo postajo na šest dni trajajoči turneji v Beninu, nato pa bosta obiskala še Tanzanijo, Ruando, Gano in Liberijo. Ban je izrazil željo, da bo imel ameriški predsednik z afriškimi voditelji dobre pogovore o tem, kako uresničiti cilje deklaracije tisočletja, ki govori med drugim o prepolovitvi svetovne revščine.

Bush je pred potjo na svojo drugo turnejo po Afriki, ki jo je obiskal že leta 2003, dejal, da imajo ZDA v Afriki tako moralni kakor tudi gospodarski, politični in varnostni interes, zato sodelujejo v boju proti revščini, boleznim in korupciji.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.