Svet
5 ogledov

Bush si želi pomoči OZN

George Bush in Ban Ki Mun sta govorila tudi o Kosovu, a glede tega vprašanja v j Žurnal24 main
Ameriški predsednik George Bush je pred odhodom na afriško turnejo sprejel generalnega sekretarja ZN Bana Ki Muna, ta pa ga je zaprosil za nadaljnjo pomoč ZDA pri reševanju žgočih svetovnih problemov.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott Stanzel je na vprašanje o tem, ali sta govorila o Kosovu, dejal, da se stališče ZDA ni spremenilo in Washington še naprej verjame, da je pravi pristop hitro uresničevanje načrta odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Za več podrobnosti pa je novinarje napotil v State Department, kjer je tiskovni predstavnik Sean McCormack povedal isto.

Bush je po pogovoru z Banom Ki Munom pohvalil generalnega sekretarja za vsa prizadevanja svetovne organizacije in njegova osebna pri reševanju kriz, kot so tiste v Sudanu, Keniji in Mjanmaru. Ban Ki Mun pa je poudaril, da je uspešnost njegovega dela na čelu ZN odvisna od trdnega partnerstva z ZDA, ki so država z največ tehnološkimi in finančnimi zmogljivostmi in ZN zato potrebujejo njihovo aktivno udeležbo.

Beninski predsednik Boni Yayi je odlikoval ameriškega predsednika Georgea Busha. © Reuters

 
Ban Ki Mun je omenil Bushevo pot v Afriko, kamor je odpotoval v petek po srečanju z generalnim sekretarjem ZN. Bush in prva dama ZDA Laura imata prvo postajo na šest dni trajajoči turneji v Beninu, nato pa bosta obiskala še Tanzanijo, Ruando, Gano in Liberijo. Ban je izrazil željo, da bo imel ameriški predsednik z afriškimi voditelji dobre pogovore o tem, kako uresničiti cilje deklaracije tisočletja, ki govori med drugim o prepolovitvi svetovne revščine.

Bush je pred potjo na svojo drugo turnejo po Afriki, ki jo je obiskal že leta 2003, dejal, da imajo ZDA v Afriki tako moralni kakor tudi gospodarski, politični in varnostni interes, zato sodelujejo v boju proti revščini, boleznim in korupciji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.