Čakajo na navodila Airbusa

Foto: Žurnal24 null
Letalske družbe od francoskega proizvajalca letal Airbus še vedno čakajo na pojasnila o tem, ali so tipi letal Airbus A330-200 zaradi merilnikov hitrosti še vedno varni za letenje.
Oglej si celoten članek

Gre namreč za model letala, ki je v začetku junija med poletom iz Brazilije v Francijo strmoglavil v Atlantskem oceanu. Direktor letalske družbe Gulf Air Bjorn Naf je tako med drugim dejal, da se bo med letno konferenco Združenja letalskih prevoznikov v malezijski prestolnici Kuala Lumpur srečal s predstavniki podjetja Airbus in od njih zahteval zadnje izsledke preiskav o tem, zakaj je letalo strmoglavilo in kakšne varnostne dopolnitve bi bilo treba izpeljati. ˝Če bo kakšno uradno priporočilo, potem bomo zagotovo reagirali, saj je varnost na prvem mestu,˝ je dejal Naf.

Preiskovalci so namreč sporočili, da je imelo letalo težave z izračunavanjem oziroma merjenjem hitrosti in da ima s tem težave več letal A330 in da je Airbus že začel z ukrepi zamenjave sistema. "Imamo določeno število teh napak na A330. Zdaj že poteka program zamenjave oziroma izboljšave," je v soboto dejal direktor francoske preiskovalne agencije za letalske nesreče Paul-Louis Arslanian. ˝Če bo Airbus sprožil zahtevo po zamenjavah, se bomo takoj odzvali,˝ je zato dejal direktor družbe Qatar Airwaysa Akbar al-Baker.

Na srečanju je več letalskih strokovnjakov sicer dejalo, da so omenjeni modeli letal varni za letenje in da v tem trenutku ni nobenega razloga, da bi preiskovali merilnike hitrosti. ˝O tem se je začelo govoriti v medijih in ne vemo, če je to problem,˝ je dejal direktor portugalskega letalskega prevoznika TAP-Air Fernando Pinto. Francoski letalski prevoznik Air France je medtem že začel z zamenjavo merilnikov hitrosti na vseh svojih letalih. Predstavniki Airbusa pa so ob tem še enkrat zatrdili, da so njihova letala varna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.