Svet
7 ogledov

Čakajo na navodila Airbusa

null Žurnal24 main
Letalske družbe od francoskega proizvajalca letal Airbus še vedno čakajo na pojasnila o tem, ali so tipi letal Airbus A330-200 zaradi merilnikov hitrosti še vedno varni za letenje.

Gre namreč za model letala, ki je v začetku junija med poletom iz Brazilije v Francijo strmoglavil v Atlantskem oceanu. Direktor letalske družbe Gulf Air Bjorn Naf je tako med drugim dejal, da se bo med letno konferenco Združenja letalskih prevoznikov v malezijski prestolnici Kuala Lumpur srečal s predstavniki podjetja Airbus in od njih zahteval zadnje izsledke preiskav o tem, zakaj je letalo strmoglavilo in kakšne varnostne dopolnitve bi bilo treba izpeljati. ˝Če bo kakšno uradno priporočilo, potem bomo zagotovo reagirali, saj je varnost na prvem mestu,˝ je dejal Naf.

Preiskovalci so namreč sporočili, da je imelo letalo težave z izračunavanjem oziroma merjenjem hitrosti in da ima s tem težave več letal A330 in da je Airbus že začel z ukrepi zamenjave sistema. "Imamo določeno število teh napak na A330. Zdaj že poteka program zamenjave oziroma izboljšave," je v soboto dejal direktor francoske preiskovalne agencije za letalske nesreče Paul-Louis Arslanian. ˝Če bo Airbus sprožil zahtevo po zamenjavah, se bomo takoj odzvali,˝ je zato dejal direktor družbe Qatar Airwaysa Akbar al-Baker.

Na srečanju je več letalskih strokovnjakov sicer dejalo, da so omenjeni modeli letal varni za letenje in da v tem trenutku ni nobenega razloga, da bi preiskovali merilnike hitrosti. ˝O tem se je začelo govoriti v medijih in ne vemo, če je to problem,˝ je dejal direktor portugalskega letalskega prevoznika TAP-Air Fernando Pinto. Francoski letalski prevoznik Air France je medtem že začel z zamenjavo merilnikov hitrosti na vseh svojih letalih. Predstavniki Airbusa pa so ob tem še enkrat zatrdili, da so njihova letala varna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.