Čakajo še podpis za osem milijard

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčija. Novi grški premier se danes v Bruslju sestaja z dvema vidnejšima evropskima politikoma. Evropa pa je v pričakovanju pisnega zagotovila spoštovanja dogovora.
Oglej si celoten članek

Težave Grčije in reševanje evropske valute – ti dve vroči temi bosta na tapeti tudi danes. Grški premier Lukas Papademos se bo glede tega danes sestal s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem.

Čakajo pisno zagotovilo

Nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke (ECB) s svojo vlado narodne enotnosti, v kateri so tri stranke (konservativna, desna populistična stranka Laos in socialisti), mora dati še pisno zagotovilo Evropi, da bodo spoštovali oktobrski dogovor voditeljev članic območja evra – to pisno zagotovilo je tudi pogoj za izplačilo šestega obroka osmih milijard evrov posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči.
Nova grška vlada je sicer pred dnevi v predstavitvi proračuna za leto 2012 napovedala, da se bo grški BDP v letu 2012 skrčil za 2,8 odstotka, proračunski primanjkljaj pa naj bi se z letošnjih devetih odstotkov znižal na 5,4 odstotka BDP. Posebna skupina za tehnično pomoč Grčiji v EU pa je ugotovila, da je v Grčiji trenutno za 60 milijard evrov neplačanih davkov. Izboljšanje sistema pobiranja davkov bo tudi ena prednostnih nalog skupine, ki je začela delovati prvega septembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.