Svet
10 ogledov

Čakajo še podpis za osem milijard

Lucas Papademos Reuters
Grčija. Novi grški premier se danes v Bruslju sestaja z dvema vidnejšima evropskima politikoma. Evropa pa je v pričakovanju pisnega zagotovila spoštovanja dogovora.

Težave Grčije in reševanje evropske valute – ti dve vroči temi bosta na tapeti tudi danes. Grški premier Lukas Papademos se bo glede tega danes sestal s predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem.

Čakajo pisno zagotovilo

Nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke (ECB) s svojo vlado narodne enotnosti, v kateri so tri stranke (konservativna, desna populistična stranka Laos in socialisti), mora dati še pisno zagotovilo Evropi, da bodo spoštovali oktobrski dogovor voditeljev članic območja evra – to pisno zagotovilo je tudi pogoj za izplačilo šestega obroka osmih milijard evrov posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči.
Nova grška vlada je sicer pred dnevi v predstavitvi proračuna za leto 2012 napovedala, da se bo grški BDP v letu 2012 skrčil za 2,8 odstotka, proračunski primanjkljaj pa naj bi se z letošnjih devetih odstotkov znižal na 5,4 odstotka BDP. Posebna skupina za tehnično pomoč Grčiji v EU pa je ugotovila, da je v Grčiji trenutno za 60 milijard evrov neplačanih davkov. Izboljšanje sistema pobiranja davkov bo tudi ena prednostnih nalog skupine, ki je začela delovati prvega septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.