Carl Bildt že čestital Srbiji za status kandidatke

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski svet naj bi v četrtek Srbiji zagotovo potrdil status kandidatke, za kar je Beogradu neformalno že čestital Carl Bildt. Danes je formalno odločitev, da bo Srbija dobila status kandidatke za članstvo v uniji, sprejel Svet EU za splošne zadeve.
Oglej si celoten članek

Sprva so pričakovali, da bo ministri odločitev danes sprejeli hitro, vendar pa je zaradi zadržkov Romunije, ki je zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji, po navedbah virov pri EU prišlo do zamude, saj odločitev zahteva soglasje vseh 27 članic.

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Ključen preboj v odnosu do Kosova

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Preboj je bil dosežen konec minulega tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva od omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:38 29. Februar 2012.

    Evropa bo sprejela deželo morilcev ..In mogoče je da se bo eu razvila in ponujala blaginjo s takimi postopki...pa leteli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.