Svet
27 ogledov

Carl Bildt že čestital Srbiji za status kandidatke

EU Srbija Reuters
Evropski svet naj bi v četrtek Srbiji zagotovo potrdil status kandidatke, za kar je Beogradu neformalno že čestital Carl Bildt. Danes je formalno odločitev, da bo Srbija dobila status kandidatke za članstvo v uniji, sprejel Svet EU za splošne zadeve.

Sprva so pričakovali, da bo ministri odločitev danes sprejeli hitro, vendar pa je zaradi zadržkov Romunije, ki je zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji, po navedbah virov pri EU prišlo do zamude, saj odločitev zahteva soglasje vseh 27 članic.

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Ključen preboj v odnosu do Kosova

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor.

Preboj je bil dosežen konec minulega tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva od omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.

Komentarjev 1
  • privat 19:38 29.februar 2012.

    Evropa bo sprejela deželo morilcev ..In mogoče je da se bo eu razvila in ponujala blaginjo s takimi postopki...pa leteli bomo na dopust v drugo osončje, vsak bo lahko kupil nebotičnik..kako bo lepo..Kaka je to eu politika?? Debilna??Samouničujoča??