Castro: "Bil sem na robu življenja"

Foto: Žurnal24 "No, oživel sem," je zatrdil Castro v svojem drugem intervjuju, odkar se je juli
"Prihajajočih dni ne želim zamuditi. Svet je v najzanimivejšem in obenem najnevarnejšem obdobju od svojega ustroja. Še veliko imam za postoriti," je zatrdil Fidel Castro.
Oglej si celoten članek

84-letni Castro je za mehiški časnik La Jornada zatrdil, da je bil pred štirimi leti, ko je zbolel, v tako slabem zdravstvenem stanju, da si ni več želel živeti. "Spraševal sem se, ali me bodo zdravniki pustili živeti v nevzdržnem stanju ali pa me bodo pustili umreti. Preživel sem, ampak bil sem v izjemno slabem fizičnem stanju," začne svojo pripoved El Comandante, ki je bil junija leta 2006 večkrat operiran zaradi do zdaj še neznanega obolenja črevesja.

"Po operaciji sem ležal v postelji in si ogledoval svojo okolico. Nisem poznal strojev, ki so me obkrožali, in tudi nisem vedel, koliko časa bom še preživljal neznosne muke. Edina stvar, ki sem si jo tisti trenutek želel, je bila, da bi se svet preprosto ustavil," nadaljuje dolgoletni sovražnik ZDA.

"No, oživel sem," je zatrdil Castro v svojem drugem intervjuju, odkar se je julija po dolgih štirih letih spet pojavil v javnosti. Na začetku meseca se je pogovarjal z novinarjem venezuelske televizije.

Svet bo rešil pred atomsko vojno
Castro, ki je leta 2008 odstopil z mesta predsednika Kube in vajeti predal v roke brata Raula, je zadnje mesece pogosto govoril o nevarnosti atomske vojne. Povod za spopad svetovnih razsežnosti naj bi bile sankcije ZDA in Izraela zoper Iran, ki naj bi kaj kmalu izdelal atomsko bombo. El Comandante je prepričan, da je njegovo poslanstvo ustanoviti gibanje proti jedrski vojni, ki bi z mednarodnim posredovanjem preprečilo spopad uničujočih razsežnosti.

Castro sicer še vedno pridno telovadi, da bi si popolnoma fizično opomogel. Po navedbah medijev naj bi imel v času zadnjega intervjuja okoli 86 kilogramov, kar je okoli 20 kilogramov več, kot je tehtal med hudo boleznijo. "Prihajajočih dni ne želim zamuditi. Svet je v najzanimivejšem in obenem najnevarnejšem obdobju od svojega ustroja. Še veliko imam za postoriti," sklene ob koncu pogovora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.