Svet
6 ogledov

Castro: "Bil sem na robu življenja"

"No, oživel sem," je zatrdil Castro v svojem drugem intervjuju, odkar se je juli Žurnal24 main
"Prihajajočih dni ne želim zamuditi. Svet je v najzanimivejšem in obenem najnevarnejšem obdobju od svojega ustroja. Še veliko imam za postoriti," je zatrdil Fidel Castro.

84-letni Castro je za mehiški časnik La Jornada zatrdil, da je bil pred štirimi leti, ko je zbolel, v tako slabem zdravstvenem stanju, da si ni več želel živeti. "Spraševal sem se, ali me bodo zdravniki pustili živeti v nevzdržnem stanju ali pa me bodo pustili umreti. Preživel sem, ampak bil sem v izjemno slabem fizičnem stanju," začne svojo pripoved El Comandante, ki je bil junija leta 2006 večkrat operiran zaradi do zdaj še neznanega obolenja črevesja.

"Po operaciji sem ležal v postelji in si ogledoval svojo okolico. Nisem poznal strojev, ki so me obkrožali, in tudi nisem vedel, koliko časa bom še preživljal neznosne muke. Edina stvar, ki sem si jo tisti trenutek želel, je bila, da bi se svet preprosto ustavil," nadaljuje dolgoletni sovražnik ZDA.

"No, oživel sem," je zatrdil Castro v svojem drugem intervjuju, odkar se je julija po dolgih štirih letih spet pojavil v javnosti. Na začetku meseca se je pogovarjal z novinarjem venezuelske televizije.

Svet bo rešil pred atomsko vojno
Castro, ki je leta 2008 odstopil z mesta predsednika Kube in vajeti predal v roke brata Raula, je zadnje mesece pogosto govoril o nevarnosti atomske vojne. Povod za spopad svetovnih razsežnosti naj bi bile sankcije ZDA in Izraela zoper Iran, ki naj bi kaj kmalu izdelal atomsko bombo. El Comandante je prepričan, da je njegovo poslanstvo ustanoviti gibanje proti jedrski vojni, ki bi z mednarodnim posredovanjem preprečilo spopad uničujočih razsežnosti.

Castro sicer še vedno pridno telovadi, da bi si popolnoma fizično opomogel. Po navedbah medijev naj bi imel v času zadnjega intervjuja okoli 86 kilogramov, kar je okoli 20 kilogramov več, kot je tehtal med hudo boleznijo. "Prihajajočih dni ne želim zamuditi. Svet je v najzanimivejšem in obenem najnevarnejšem obdobju od svojega ustroja. Še veliko imam za postoriti," sklene ob koncu pogovora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.