Če bo vlak preveč zamujal, vam bodo morali vrniti denar!

Foto: SŽ Potniški vlak blizu Litije.
Foto: SŽ Potniški vlak blizu Litije.
V veljavo so stopila nova pravila EU o varstvu potnikov v železniškem prometu.
Oglej si celoten članek

Z novimi pravili želi Evropska komisija spodbujati potovanja z vlaki. Med drugim so določili pravila glede povračila stroškov nadomestnega prevoza v primeru daljših zamud, so sporočili iz Bruslja.

Potnik, ki bo soočen z več kot 100-minutno zamudo, bo imel pravico, da si sam organizira nadomestni prevoz, železniški operater pa mu bo dolžan povrniti "potrebno, primerno in razumno" ceno tega prevoza, med drugim velevajo nova pravila.

Železniška podjetja morajo potnikom z omejeno mobilnostjo zagotoviti, da potujejo brez težav, prav tako pa morajo zagotoviti potovalne podatke v realnem času za bolj konkurenčno ponudbo vozovnic, so nova pravila strnili pri Evropski komisiji.

Vsi vlaki, naročeni ali nadgrajeni po 7. juniju 2025, bodo morali imeti tudi namenska mesta za sestavljiva kolesa.

Komisarka za mobilnost in transport Adina Valean je nova pravila označila za ključni korak na poti izboljšanja trajnostne povezljivosti za ljudi iz vse Evrope.

Kot je poudarila, potrebujemo močnejše in modernizirane pravice potnikov, s čimer se jih bo več odločalo za vožnjo z vlakom. "Na ta način bomo pripomogli tudi k dosegi podnebnih ciljev," so komisarko povzeli v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 15:46 10. Junij 2023.

    Problem SŽ je, da se obnašajo kot država v državi. Njihova služba za pritožbe in pohvale se sploh ne zmeni …

  • 19:26 9. Junij 2023.

    Kateri vlak SŽ je najbolj točen? Tisti, ki vseskozi stoji na peronu...

  • 11:02 8. Junij 2023.

    To bo pogojno delovalo na dolge razdalje... Pri SŽ so problem kronične dnevne zamude... Za katere vedo praktično vnaprej, ampak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.