Svet
10443 ogledov

Če bo vlak preveč zamujal, vam bodo morali vrniti denar!

vlak Litija Slovenske železnice Potniški vlak blizu Litije.
V veljavo so stopila nova pravila EU o varstvu potnikov v železniškem prometu.

Z novimi pravili želi Evropska komisija spodbujati potovanja z vlaki. Med drugim so določili pravila glede povračila stroškov nadomestnega prevoza v primeru daljših zamud, so sporočili iz Bruslja.

Potnik, ki bo soočen z več kot 100-minutno zamudo, bo imel pravico, da si sam organizira nadomestni prevoz, železniški operater pa mu bo dolžan povrniti "potrebno, primerno in razumno" ceno tega prevoza, med drugim velevajo nova pravila.

Železniška podjetja morajo potnikom z omejeno mobilnostjo zagotoviti, da potujejo brez težav, prav tako pa morajo zagotoviti potovalne podatke v realnem času za bolj konkurenčno ponudbo vozovnic, so nova pravila strnili pri Evropski komisiji.

Vsi vlaki, naročeni ali nadgrajeni po 7. juniju 2025, bodo morali imeti tudi namenska mesta za sestavljiva kolesa.

Komisarka za mobilnost in transport Adina Valean je nova pravila označila za ključni korak na poti izboljšanja trajnostne povezljivosti za ljudi iz vse Evrope.

Kot je poudarila, potrebujemo močnejše in modernizirane pravice potnikov, s čimer se jih bo več odločalo za vožnjo z vlakom. "Na ta način bomo pripomogli tudi k dosegi podnebnih ciljev," so komisarko povzeli v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Kmodri 15:46 10.junij 2023.

    Problem SŽ je, da se obnašajo kot država v državi. Njihova služba za pritožbe in pohvale se sploh ne zmeni za pritožbe. Tudi, če se kaj dogovoriš ne držijo besede. Zato je treba proti SŽ sprejeti ukrepe, da se v ...prikaži več primeru zamude več kot pol ure odkloni plačilo storitev! Žal brez teh radikalnih ukrepov ne bo spremenilo nič! SŽ ne spoštujejo potnikov! P.s. odklon plačila delate na lastno odgovornost!

  • Kmodri 19:26 09.junij 2023.

    Kateri vlak SŽ je najbolj točen? Tisti, ki vseskozi stoji na peronu...

  • razor2356 11:02 08.junij 2023.

    To bo pogojno delovalo na dolge razdalje... Pri SŽ so problem kronične dnevne zamude... Za katere vedo praktično vnaprej, ampak voznih redov ne prilagajajo. SŽ načeloma izplača zamudo... AMPAK razen, ko ne! :D Primer kolegice: gre na jutranji MV vlak ...prikaži večk v do Kranja, zamuda preko 60 min. V njegovem primeru bi ji pripadalo 25% cene vozovnice (od 6,7€ je to 1,67€). Minimalen znesek vračila denarja na SŽ pa je 4€. Dobila ni nič, razen "Opravičujemo se vam za zamudo".