E-Life
11800 ogledov

Ministrica Vrečko sporočila Applu: "To za Slovenijo ni sprejemljivo!"

Asta Vrečko Profimedia
Slovenija pripravlja zakonodajo, ki bo vplivala tudi na delovanje tehnoloških podjetij.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je v Bruslju v okviru zasedanja Sveta EU za vzgojo, mlade, kulturo in šport z delegacijo ministrstva srečala s predstavniki ameriškega podjetja Apple. Applove naprave še ne podpirajo slovenskega jezika, "kar za nas ni sprejemljivo", je poudarila in izrazila pričakovanje popolne podpore slovenščine pri storitvah.

Kot je opozorila, "to ni več samo želja, ampak tudi zahteva". Ob tem je pojasnila, da na ministrstvu prvič po skoraj 20 letih temeljito prenavljajo nacionalno zakonodajo za varovanje slovenskega jezika.

Ta bo po novem upoštevala digitalne storitve in tehnologije, ki jih stari zakon še ne zajema, kar bo vplivalo tudi na delovanje tehnoloških podjetij, je sklenila na torkovem srečanju z ameriškim digitalnim velikanom.

Srečanja se je ministrica udeležila s svetovalcem za medije v kabinetu ministrice Lenartom J. Kučićem, v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Blažem Mazijem ter vodjo službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje Sonjo Kralj, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Lani presegli pričakovanja

Apple logotip | Avtor: Profimedia Profimedia

Ameriški tehnološki velikan Apple je v prvem letošnjem trimesečju ustvaril 94,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 2,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, a vseeno nad pričakovanji trga. Čisti dobiček je bil s 24 milijardami dolarjev nižji za štiri odstotke.

Prodaja iphonov je medtem v primerjavi z drugim četrtletjem lani narasla za 1,5 odstotka na 51,33 milijarde dolarjev, kar je več od pričakovanj, saj je visoka inflacija zmanjšala povpraševanje tudi po elektronskih napravah.

Prihodki od prodaje Applovih računalnikov Mac so po drugi strani medletno padli za 31 odstotkov na 7,2 milijarde dolarjev,

Padla je tudi prodaja tablic ipad, prihodki od prodaje storitev pa so narasli na rekordno vrednost 20,9 milijarde dolarjev.
 

Komentarjev 52
  • Naklonsky 23:05 20.maj 2023.

    Strašljiv pogled Hitlerja v vlogi Vrečke.

  • GarBollo001 17:05 20.maj 2023.

    Kupiš na AliExpressu mobitel za 50€, imaš slovenski meni. Dela enako dobro kot Apple, pa še bolj človeku prijazen je.....

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 13:07 20.maj 2023.

    Vem samo da jaz osebno ne dam toliko denarja za Applevo naprave. Samsung ,Lenovo in HP, popolnoma zadovoljujejo moje želje in ne vem v čem je Apple boljši , ker ga nimam. Sigurno pa je dražji v to ne dvomim.

Sorodne novice