Svet
1377 ogledov

Preiskava. Apple omejuje popravilo telefonov?

Apple Profimedias
Razlog za preiskavo naj bi bilo domnevno načrtovanje, da bodo telefoni po določenem času zastareli.

Francija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP od decembra preiskuje ameriško tehnološko družbo Apple. Razlog naj bi bilo njeno domnevno načrtovanje, da bodo njeni pametni telefoni po določenem času zastareli. To naj bi dosegli z omejevanjem njihovih popravil. Apple je v zvezi s tem v preteklosti že plačal odškodnino.

Preiskava po navedbah AFP sledi pritožbi združenja Ustavimo načrtovano zastarelost (Halt Planned Obsolescence), ki si prizadeva za daljšo življenjsko dobo izdelkov. To je Apple pozvalo k zagotavljanju pravice do popravil izdelkov "po logiki dejanskega krožnega gospodarstva".

Francoska podružnica ameriškega tehnološkega velikana zadeve še ni komentirala. Apple je leta 2020 že pristal na plačilo 25 milijonov evrov odškodnine, ker uporabnikom svojih pametnih telefonov ni razkril, da lahko posodobitve programske opreme upočasnijo starejše modele telefonov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Ender3 14:08 16.maj 2023.

    Nič ni bolj zgrešenega kot nakup Apple izdelkov..Na eni strani tehnološki višek na drugi neposluh za uporabnike in cerificirane serviserje..

  • Naklonsky 10:24 16.maj 2023.

    Vsa tehnologoja gre v to smer. Tudi belo tehniko je čedalje manj smiselno popravljti, avtomobili se pogosteje zamenjujejo z novimi, da o akustiki TV, radijskih sprejemnikih, itd, itd ne govorimo. Proizvajalcem se bolj splača podaljšati garancijsko dobo kot pa vlagati ...prikaži več velika sredstva za vzdrževanje servisnih storitev in enormne količine različnih rezervnih delov. Poti, na žalost, nazaj ni več. Drži pa, da imajo Apple proizvodi daljšo življensko dobo in so enostavnejši za uporabo.

  • Avatar NickMason
    NickMason 09:42 16.maj 2023.

    Ne vem kaj vidijo uporabniki na Apple,povsem isto delujejo pl ali celo več kot pol cenejši mobiji in PC-ji .V glavnem uporabniki so kar zasvojeni s tem Apple,čisto nič ni boljši kot drugi.Potem se najde nekdo ki primerja nek rufut ...prikaži več kvaliteto in potem pravi da je Apple zakon,ha ha ha.Kupiš lahko recimo mobi za 500 ali 600eur ki dela kot strup vse ni da ni,a anjcenejši Aplle pa 1200eur in navzgor??