"Če ne pristanem, me bo ubil"

Foto: Žurnal24
Pilota poljskega letala, ki je 10. aprila strmoglavilo blizu ruskega Smolenska, so prisilili, naj pristane kljub slabemu vremenu, kaže prepis dela posnetkov ene od črnih skrinjic letala. Poljske oblasti molčijo.
Oglej si celoten članek

"Če ne pristanem, me bo ubil," je nekaj minut pred tragično nesrečo letala, v kateri je umrlo 96 ljudi, med njimi tudi poljski predsednik Lech Kaczynski, dejal kapitan letala Arkadiusz Protasiuk. Zaenkrat še ni znano, koga je imel v mislih.

Poljski pravosodni minister Krzystof Kwiatowski navedb televizije TVN24 ni želel komentirati.

Na opozorila se nista odzvala
Prepis nekega drugega dela posnetkov črne skrinjice ponesrečenega letala, ki ga je Poljska objavila 1. junija, kaže, da se pilota nista odzvala na avtomatska opozorila o nevarnosti. Iz prepisa je med drugim razvidno, da so letalski instrumenti pilota v zadnjih 20 sekundah leta večkrat opozorili, da letalo leti prenizko, vendar se pilota na opozorila nista odzvala.

Kmalu po nesreči so se pojavila ugibanja, da je Kaczynski prisilil posadko tupoljeva 154, naj pristane v Smolensku. Že leta 2008 je namreč nekdanji poljski predsednik zahteval od pilota, naj kljub slabemu vremenu pristane v gruzijskem Tbilisiju, a je pilot zahtevo zavrnil in pristal v sosednjem Azerbajdžanu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.