Svet
29 ogledov

"Če ne pristanem, me bo ubil"

Žurnal24 main
Pilota poljskega letala, ki je 10. aprila strmoglavilo blizu ruskega Smolenska, so prisilili, naj pristane kljub slabemu vremenu, kaže prepis dela posnetkov ene od črnih skrinjic letala. Poljske oblasti molčijo.

"Če ne pristanem, me bo ubil," je nekaj minut pred tragično nesrečo letala, v kateri je umrlo 96 ljudi, med njimi tudi poljski predsednik Lech Kaczynski, dejal kapitan letala Arkadiusz Protasiuk. Zaenkrat še ni znano, koga je imel v mislih.

Poljski pravosodni minister Krzystof Kwiatowski navedb televizije TVN24 ni želel komentirati.

Na opozorila se nista odzvala
Prepis nekega drugega dela posnetkov črne skrinjice ponesrečenega letala, ki ga je Poljska objavila 1. junija, kaže, da se pilota nista odzvala na avtomatska opozorila o nevarnosti. Iz prepisa je med drugim razvidno, da so letalski instrumenti pilota v zadnjih 20 sekundah leta večkrat opozorili, da letalo leti prenizko, vendar se pilota na opozorila nista odzvala.

Kmalu po nesreči so se pojavila ugibanja, da je Kaczynski prisilil posadko tupoljeva 154, naj pristane v Smolensku. Že leta 2008 je namreč nekdanji poljski predsednik zahteval od pilota, naj kljub slabemu vremenu pristane v gruzijskem Tbilisiju, a je pilot zahtevo zavrnil in pristal v sosednjem Azerbajdžanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.