Če se ne bodo držali diete, jih ne bodo zdravili

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Madžarski diabetiki, ki se ne bodo držali diete, ne bodo deležni sodobnih metod zdravljenja v tamkajšnjih bolnišnicah.
Oglej si celoten članek

V skladu z novim vladnim odlokom bodo lahko bolnike, pri katerih bodo več kot dvakrat letno zaznali visoko raven sladkorja v krvi, namesto z učinkovitejšim analognim inzulinom zdravili z manj uspešnim humanim.

Ukrep ne bo veljal za otroke do starosti 18 let, je vlada v ponedeljek objavila v uradnem listu. Kot piše v odloku, "davkoplačevalci ne bi smeli plačevati za bolnike, ki ne sodelujejo s svojim zdravnikom".

Trenutno zdravljenje financira država

Trenutno zdravljenje diabetikov na Madžarskem financira država, vlada pa upa, da bo z novim odlokom znižala stroške zdravstvene blagajne. Po navedbah vlade zdravila za okoli 500 tisoč madžarskih diabetikov stanejo okoli sto milijonov evrov letno.

Vodja oddelka za diabetes v bolnišnici Peterfy Sandor v Budimpešti je že opozoril, da bi se kljub kratkoročni koristi odloka lahko dolgoročno morali soočiti z visokimi stroški zdravljenja posledic uporabe humanega inzulina.

Kot je še poudaril, je le 30 odstotkov bolnikov sposobnih, da sami nadzirajo dieto. "Disciplina ni edini dejavnik, dejavnik je tudi pomanjkanje denarja za dobro in kvalitetno prehrano," je poudaril.

Zveza madžarskih diabetikov je medtem odlok podprla.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.