Svet
1 ogledov

Če se ne bodo držali diete, jih ne bodo zdravili

Koliko maščobe pa imate vi? Žurnal24 main
Madžarski diabetiki, ki se ne bodo držali diete, ne bodo deležni sodobnih metod zdravljenja v tamkajšnjih bolnišnicah.

V skladu z novim vladnim odlokom bodo lahko bolnike, pri katerih bodo več kot dvakrat letno zaznali visoko raven sladkorja v krvi, namesto z učinkovitejšim analognim inzulinom zdravili z manj uspešnim humanim.

Ukrep ne bo veljal za otroke do starosti 18 let, je vlada v ponedeljek objavila v uradnem listu. Kot piše v odloku, "davkoplačevalci ne bi smeli plačevati za bolnike, ki ne sodelujejo s svojim zdravnikom".

Trenutno zdravljenje financira država

Trenutno zdravljenje diabetikov na Madžarskem financira država, vlada pa upa, da bo z novim odlokom znižala stroške zdravstvene blagajne. Po navedbah vlade zdravila za okoli 500 tisoč madžarskih diabetikov stanejo okoli sto milijonov evrov letno.

Vodja oddelka za diabetes v bolnišnici Peterfy Sandor v Budimpešti je že opozoril, da bi se kljub kratkoročni koristi odloka lahko dolgoročno morali soočiti z visokimi stroški zdravljenja posledic uporabe humanega inzulina.

Kot je še poudaril, je le 30 odstotkov bolnikov sposobnih, da sami nadzirajo dieto. "Disciplina ni edini dejavnik, dejavnik je tudi pomanjkanje denarja za dobro in kvalitetno prehrano," je poudaril.

Zveza madžarskih diabetikov je medtem odlok podprla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.