Začelo se je: Velika podražitev bencina pri sosedih

Foto: Profimedia
Na Hrvaškem so se cene goriva spet močno zvišale.
Oglej si celoten članek

Svetovni trendi gibanja cen energentov so vplivali tudi na njihove cene pri naših sosedih. Povprečni rezervoar za 50 litrov dizla je dražji za kar 19,5 kun (2,59 evra). Za rezervoar bencina je treba odšteti 13 kun (1,73 evra) več kot prej, plina pa 15 kun (2 evra).

Svetovne cene plina, električne energije in goriva že nekaj časa naraščajo, prav tako napovedi kažejo, da se bo trend nadaljeval. Hrvaška vlada še nima natančnega dogovora o znižanju trošarin, ki skupaj z davki obremenijo ceno goriva za približno 60 odstotkov, poroča HRT.

Kljub naraščajočim cenam gospodarski minister Tomislav Čorić pravi, da ne razmišljajo o znižanju trošarin: ''Cena plina za gospodinjstva do 1. aprila prihodnje leto bo na tej ravni. Hrvaška v tem času glede električne energije in plina za gospodinjstva uživa v položaju, da je cena nespremenjena in bo takšna v prihodnjih mesecih, za razliko od celotne Evrope,'' je dejal.

Pod streho Pripravite se na velikanske podražitve elektrike in goriva

Minister za finance Zdravko Marić po drugi strani meni, da trošarine niso nedotakljive: ''Na tej točki ne bi niti potrdil niti zavrnil nobene možnosti. Bomo videli, kako se bodo stvari razvijale in kakšna bodo priporočila Evropske komisije, kakšno bo vedenje drugih držav, zato tudi ne bomo odstopili, je dejal.''

Premier Andrej Plenković še ni razkril načrtov, pravi pa, da vlada spremlja rast cen.

Cene Eurosuper95 na Hrvaškem se trenutno gibljejo med 11-11,27 kunami na liter (1,46-1,50 evra), za Eurodiesel pa je potrebno odšteti med 10,87-11,29 kun (1,45-1,50 evra).

dezurni@styria-media.si

podražitve Ekstremne razmere na trgu: Rekordne cene elektrike in zemeljskega plina

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 08:40 13. Oktober 2021.

    IZREDNA NOVICA, IZREDNA NOVICA! Kopirajte, razdelite prijateljem, dokler je še aktualno!! Jutri 13.10.2021 se bodo med 14 in 18 uro …

  • 20:07 12. Oktober 2021.

    Ni panike ! Naj se draži- bomo še zmeraj kupovali tam, koder bode najceneje !!

  • 15:12 12. Oktober 2021.

    Dva tedna nazaj je bila cena dizla na Hrvaškem 10.53 do 10.59 kune.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.