Pod streho > Varčna hiša
59769 ogledov

Pripravite se na velikanske podražitve elektrike in goriva

Elektrika omrežje Profimedia
Globalni trgi beležijo astronomsko višanje cen energentov. Prihajajoča zima napovedi visokih cen še krepi.

Svetovni energetski krč se krepi zaradi globalnega povpraševanja po sprostitvi primeža epidemije in ponekod vremenskih razmer, kar vzbuja skrbi pred delom leta, ko je za ogrevanje potrebno več energije in se povpraševanje poveča. Vlade po vsem svetu poskušajo omejiti vpliv na potrošnike, vendar priznavajo, da morda ne bodo mogle preprečiti povečanja računov. Dodatno pa se večajo pritiski na njih, predvsem v luči novembrskega podnebnega vrha v Glasgowu, da pospešijo prehod na čistejšo energijo.

Na Kitajskem so se prebivalci že začeli srečevati z izpadi električne energije, v Indiji pa se soočajo s pomanjkanjem premoga. Zagovorniki potrošniških pravic v Evropi pozivajo k prepovedi prekinitve ogrevanja in elektrike, če stranke ne morejo takoj poravnati svojih dolgov.

"Ta cenovni šok je nepričakovana kriza na kritični točki," je v sredo dejala visoka predstavnica EU za energetiko Kadri Simson in napovedala izdajo dolgoročnejšega političnega odziva v prihodnjem tednu: "Takojšnja prednostna naloga bi morala biti ublažitev socialnih vplivov in zaščita ranljivih gospodinjstev," je predlagala.

Skoraj tretjina proizvodnje električne energije temelji na fosilnih gorivih, zato bodo cene ogljika, plina in premoga v naslednjih letih zelo vplivale na proizvodno ceno elektrike.

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Primerjava cen Pod streho Dobavitelji že dražijo plin, pri teh pa so cene najnižje

V Evropi se zemeljski plin zdaj trguje po ekvivalentu 230 dolarjev (USD) za sod, za več kot 130% od začetka septembra in več kot osemkrat višje kot na isti točki lani, kažejo podatki organizacije Independent Commodity Intelligence Services, ki se ukvarja z analizami in napovedmi na področju energetske oskrbe.

V vzhodni Aziji so se stroški zemeljskega plina od začetka septembra zvišali za 85%. Cene v ZDA, neto izvozniku zemeljskega plina, ostajajo precej nižje, vendar so še vedno dosegle najvišjo raven v zadnjih 13 letih, poroča CNN Business.

Okoliščine skrbijo centralne tudi banke in vlagatelje. Naraščajoče cene energije prispevajo k inflaciji, ki bi lahko imela negativne učinke na svetovno gospodarstvo, ki se skuša otresti dolgotrajnih učinkov covid-19.

"Trenutni porast cen električne energije v Evropi je resnično edinstven," so ta teden strankam povedali energetski analitiki v banki Société Générale. "Še nikoli doslej cene električne energije niso tako hitro naraščale. In šele nekaj dni smo v jeseni - temperature so še vedno blage." Neobičajno dolga zima v začetku tega leta pa je v Evropi še dodatno izčrpala zaloge zemeljskega plina.

Električna vtičnica podražitve Pod streho Ekstremne razmere na trgu: Rekordne cene elektrike in zemeljskega plina

Podobno višanje cen beležijo povsod po svetu. V ZDA so se cene zemeljskega plina od začetka avgusta zvišale za 47%. Veliko povpraševanje po premogu je prav tako vodilo do zvišanja cen, ki jih morajo številna evropska podjetja plačati na račun ogljikovih kuponov, da lahko kurijo fosilna goriva. Poleg tega energetski krč spodbuja rast cene nafte, ki so ta teden v ZDA dosegle sedemletne najvišje vrednosti. Bank of America je pred kratkim napovedala, da bi lahko hladna zima ceno surove nafte Brent, globalne referenčne vrednosti, presegla 100 USD za sod. Cene niso bile tako visoke od leta 2014.

Obstaja pa tudi zaskrbljenost, da bi lahko nestanovitnost cen spodbudila skepticizem javnosti glede financiranja energetskega prehoda. Namesto tega bi lahko nekateri potrošniki zagovarjali več naložb v nafto in plin, da bi omejili prihodnja nihanja.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • Boschtjan Zupanchich 07:41 09.oktober 2021.

    No, tole so samo prve podražitve, ki bodo v naslednjih nekaj kratkih letih pripeljale do Razpada Globalnega gospodarstva !

  • vojnik 20:52 08.oktober 2021.

    Politika spodbuja in uzakonja prispevke za SPTE, istocasno pa povsem pozablja na regulativo za novo ustvarjene probleme, kot je npr. celoletno teroriziranje okolice z nizkofrekvecnim hrupom generatorjev, ki jih ocitno lahko poganja vsak brezbriznez. Eni izmed malomarnih primerkov so iz ...prikaži več psih.bolnisnice Vojnik, ki tretirajo okolico kot smetisce emisij. In taksna naj bi bila ta opevana "zelena", brezogljicna prihodnost, polna tinitusa, glavobolov, in stroskovne optimizacije na racun zdravja.

  • si_rob 17:34 08.oktober 2021.

    Katastrofa od članka. Kaka jajca nam prodajajo.